Kiss Antal

2020.10.10. 06:55

Az élet kultúráját képviseli, Békéscsabán mutatták be a könyvét

Kiss Antal, a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának L című könyvét mutatták be kedden, a békéscsabai városháza dísztermében, a Frankó Attila által rendezett irodalmi esten. Az L a római 50-es számra utal: a szerző ötvenedik születésnapján jelent meg, ötven írás olvasható benne az elmúlt 25 évből, emellett a szakember ruhamérete is L-es. A szerző hírportálunknak beszélt az élet és a halál kultúrája közötti különbségről, és hogy a boldogságnak mindig a boldogulás előtt kell járnia.

Licska Balázs

Kiss Antal elmondta, az ötvenedik születésnapján, 2018 decemberében jelent meg a könyv. A kijelentés érdekes lehet, mivel 1969 augusztusában látta meg a napvilágot, de a szerző elárulta: ő a fogantatást tekinti a születés pillanatának, azaz Donald Trumphoz, az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez hasonlóan gondolkodik a témában.

A könyv előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta, a kötetben pedig ötven írás olvasható az elmúlt 25 évből, többek között publicisztikák, interjúk, glosszák, kritikák és tanulmányok, de novellák, versek is helyet kaptak benne. Ötgyermekes, katolikus családfőként úgy véli, a keresztény értékrend a világ összes problémájára választ ad, az evangéliumokból kiolvasható a boldogsághoz vezető út.

– Sosem a szegénységgel van gond. Én is szegény családból származom, a szüleimnek a második világháborút követően mindössze egy kanaluk volt. A szegénység pénzügyi hiányt jelent. A baj a nyomorral van, mert az a boldogság hiányát jelenti – hangsúlyozta Kiss Antal, aki szerencsésnek mondta magát, hogy a nyomort sose tapasztalta meg.

Kiss Antal, a Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke mutatta be L című könyvét /Fotó: Kiss Zoltán/

„Amiként kezdtem, végig az maradtam.” – olvasható mottóként a Pilinszky Jánostól származó idézet a kötet elején.

A szerző elárulta, ő is meglepődött, hogy amit 25 éve leírt, az most is megállná a helyét, ugyanis semmit sem változott, ugyanúgy gondolkodik, ahogy évekkel ezelőtt, keresztény emberként éli a mindennapokat.

– Annyit változik a világ. Ha végignézzük a magyar történelmet, mindig akkor volt stabilitás az országban, amikor a keresztény értékek voltak a talpkövek. Amikor azokat kirúgták, akkor szétesett a rendszer. Most is egy leszálló ágban vagyunk, mind értékrendileg, mind morálisan, lelkileg, a boldogulás ugyanis a boldogság elé tolakszik. Teréz anya hangja nem hallatszik, ugyanis, ha nincs tűsarkú cipőben, ha nincs felvágva a szoknyája a combjáig, akkor nem érdekes – mondta.

– Leszálló ágban vagyunk, de lesz felszálló is, igaz, keserű – folytatta a szerző. Hangsúlyozta, az élet kultúráját képviseli, szemben az ultraliberális halál kultúrájával, amelyben az abortusz, az eutanázia, valamint szabadságjogok tekintetében az egyéni érdek túlzott előretolása kapott helyet, az, hogy „nekem mindent szabad”, és amely a totális káoszba vezet. Kiemelte: az élet kultúrája tiszteletben tartja az életet, mások tiszteletben tartásáról, a szolidaritásról szól. Úgy véli, a csatából az élet jön ki győztesen, és most a koronavírus-helyzet lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy átgondolja életét, és ráleljen a boldogsághoz vezető útra.

Hogy a könyvek mellett miként került egy rögbilabda is az asztalra? Kiss Antal a hazai szövetség elnöke is, viccesen azt mondta, menedzsmentfeladatot kapott, a sportolók szerint csak elnöknek jó. Hangsúlyozta, a rögbi a labdarúgás után vagy mellett a legnagyobb súlyú sportág, amely hasít az olimpián és a világban is. Csak itthon, mivel angolszász eredetű, tiltott volt a Horthy- és a Kádár-korszakban egyaránt.

Kifejtette, gatyába rázta a sportágat, illetve a kormánynak köszönhetően végrehajtottak egy 500 millió forintos infrastrukturális és egy 500 millió forintos sportszakmai fejlesztést. Immár saját stadionnal rendelkeznek, húsz helyet léptek előre a világranglistán. Itthon mintegy 1500-an rögbiznek, fiúk és lányok egyaránt, húsz klub működik.

A közvetlen forráshoz jutást segítik

A kormány három feladatot jelölt ki a cégnek a közvetlen brüsszeli források tekintetében: információs, koordinációs és operatív feladatokat – mondta a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az elmúlt öt évben sok minden történt. Létrehoztak egy egyedülálló információs rendszert, a megjelenő brüsszeli pályázatokat szinte azonnal, pár napon belül lefordítják magyarra, és felteszik egy oldalra, segítve a tájékozódást. Életre hívtak egy másik portált is, amelyen a hazai nyertes pályázatok kaptak teret, ezzel igyekeznek eloszlatni azt a tévhitet, hogy nem lehet közvetlen brüsszeli forráshoz jutni. Hangsúlyozta, eddig 47,8 milliárd forint érkezett így Magyarországra.

Kiemelte: az, hogy egy-egy pályázat, projekt Brüsszelben méretteti meg magát, olyan, mint amikor egy futballcsapat a magyar bajnokság után megmutatja magát a nemzetközi kupaporondon. Úgy véli, vagyunk mi, magyarok annyira jók, hogy kiléphessünk az európai színtérre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában