Fontos összekötő

2020.09.21. 19:55

Építik a Fürjesi utat Békéscsaba határában

Fél éve rajtoltak el a munkálatok Békéscsaba határában, ötmilliárd forintból épül a Fürjesi út, amely a tervek szerint két év múlva készül el. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Hanó Miklós, a város alpolgármestere szerint is rendkívül fontos beruházásról van szó.

Licska Balázs

20200918 Békéscsaba Fürjesi elkerülőút jó ütembe halad Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Fürjesi út 8 kilométer hosszú lesz, és az köti majd össze a leendő, Kondoros és Békéscsaba között épülő M44-est a 4432-essel, a Csanádapácai úttal – ismertették a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél. Kiemelték, a beruházás hazai forrásból, nettó ötmilliárd forintból valósul meg, és a fejlesztés végeztével a szakasz 444-es számú főútként üzemel majd.

Már aszfaltoznak is /Fotók: Imre György/

A fejlesztés részleteiről elmondták: az M44-es Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszának építése keretében épül meg a Fürjesi csomópont, amely a 44-es főúttal biztosít kapcsolatot. Ennek folytatásaként a dél-békési térség Békéscsaba belterületét elkerülő gyorsforgalmi kapcsolatát teszi lehetővé a Fürjesi út. A projekt keretében a 44-es meglévő, 750 méter hosszú szakaszán megerősítik a burkolatot, majd 5,2 kilométeren 2x1 forgalmi sávos összekötő út épül a meglévő önkormányzati kezelésű burkolt út nyomvonalán. A meglévő 4432-es, azaz a Csanádapácai út 2,1 kilométer hosszú szakaszát szintén megerősítik, szélesítik.

Ahol a Fürjesi út keresztezi a 44-est, a 47-est és a 4432-es Csanádapácai utat, körforgalmakat építenek. A Csanádapácai út melletti, önkormányzati ipari parkhoz járműosztályozós csomópontot alakítanak ki. Az útszakasz mentén kerékpárutat vagy burkolt szervizutakat építenek, biztosítva ezzel a bicikliút-hálózat folytonosságát a megyeszékhely külterületén.

A NIF Zrt.-nél elmondták: a munkaterületet hat hónappal ezelőtt vette át a kivitelező, a Duna Aszfalt, és az előkészítő munkák befejeződtek: fákat vágtak ki, bozótot irtottak, régészeti gödröket állítottak helyre. Megkezdődött a hírközlési vezetékek, a gázvezeték és az ivóvízvezeték kiváltása.

– Az útépítési munkák is zajlanak – tették hozzá hírportálunknak. A 44-es és 47-es közé eső szakaszon a főpálya alatti altalaj-stabilizáció, töltés- és védőréteg-építés megtörtént, befejeződött a ckt, azaz beton építése is, valamint elindult az aszfalt alapréteg terítése.

A 47-es és a Csanádapácai út között a meglévő burkolatot elbontották, földműépítés folyik. Emellett a Csanádapácai utat érintő részen a főpályán kívüli szerviz- és bicikliutakat építik, valamint a főpályát szélesítik szakaszosan, mindkét oldalon.

Tehermentesíti a várost az elkerülő

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere lapunknak elmondta, nagyon jól halad a fejlesztés, biztosnak tűnik, hogy nem lesz csúszás a kivitelezésben, sőt az is elképzelhető, hogy 2022 augusztusa előtt elkészül a Fürjesi út.

Ez egy lényegében déli elkerülő lesz, így a Dél-Békésből jövő, valamint a Dél-Békésbe tartó nehéz – gabonát, zöldségféléket, ipari termékeket szállító – járműveknek, kamionoknak nem kell bemenniük Békéscsabára, Jaminába, nem terhelik tehát a városi utakat.

A politikusok kiemelték, közlekedésbiztonsági szempontból is jelentős a beruházás. Ugyanis a forgalmas csomópontokon körforgalmakat alakítanak ki, illetve a kerékpárosok számára bicikliutat, a traktorok részére pedig szervizutat építenek.

Kapcsolódó cikkeink:

 

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/otmilliard-forintbol-epulhet-a-furjesi-ut-bekescsaban-2568225/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tehermentesiti-bekescsabat-az-epulo-furjesi-osszekoto-ut-2150593/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában