Koronavírus Békésben

2020.09.14. 17:29

Békéscsabán viselik, de sokan nem jól, a maszkot

A napokban írtuk meg, hogy büntethetik a maszk használatának hiányát a boltokban. Ha valaki egy üzletben nem visel maszkot, ő és a bolt is szankcionálható: az eladó a második esetben figyelmeztetést kap, a harmadiknál viszont már be is zárják az üzletet. Utánajártunk, mennyire vannak ezzel tisztában a csabaiak, illetve mit tapasztalnak a boltosok és a vásárlók.

Vágvölgyi Nóra

Az Élésker üzleteiben figyelnek rá, hogy az eladók és a vásárlók egyaránt megfelelően viseljék a maszkot /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Az üzleteket járva tapasztalataink szerint mindenki visel szájmaszkot, az már más kérdés, hogy többen csak az ajkukig tolják, pedig az ajánlások az orr fölé mondják. Érdekes volt, amikor az egyik üzletbe a kuncsaft csak a kezével tartott, de az orrát és száját is teljesen fedő ruhadarabbal lépett be. Az egyik eladó azonnal megállította, felhívva a vásárló figyelmét arra, hogy csak maszkban léphet be. A másik boltos viszont megkegyelmezett a vásárlónak, aki ezután az üzletben végig fegyelmezetten takarta az arcát. Szabadtéren viszont – például egy kávézó teraszán – senki sem hordta a maszkot, de az üzletbe lépve az emberek többsége azonnal felvette, és úgy ment a pulthoz.

Az Élésker üzleteiben figyelnek rá, hogy az eladók és a vásárlók egyaránt megfelelően viseljék a maszkot /Fotó: Imre György/

Czibula Zoltán, az ALFA Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetség Érdekvédő és Képző Egyesülete igazgatójának tapasztalata szerint szabálykövetőek a békésiek, a vásárlók többsége visel maszkot, illetve a kereskedők kiküldik, ha valaki nem takarja el az arcát. – Jómagam is megtapasztaltam, mikor elfelejtettem vinni maszkot, azonnal rám szóltak, és vissza kellett mennem az autóhoz érte. Ugyanakkor az arcvédő helyes viselése már más kérdés, hiszen nehéz a bolti eladóknak a sorok között ellenőriznie, hogy a vásárló megfelelően hordja-e a maszkot – ismertette az igazgató.

Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője szerint sem a viseléssel, hanem a helyes viseléssel szokott probléma lenni.

– Tavasszal a legtöbben helyesen hordták a maszkokat, nyáron viszont fellazult ez a fegyelem. De munkáltatóként most is igyekszünk minden biztonsági előírásnak megfelelni, megvédeni az alkalmazottainkat. Megfelelő fertőtlenítő eszközök állnak a rendelkezésükre, maszkokat, kesztyűket adunk nekik. A vásárlóink számára pedig kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, amelyeket az üzletbe belépve használni tudnak – emelte ki az ügyvezető. Ahol van biztonsági őr, ott, ha szükséges, ő figyelmezteti a belépőket a megfelelő magatartásra, ahol viszont nincs, ott a bolti alkalmazottak igyekeznek rávenni az embereket a maszkok helyes használatára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában