Horgászviadal

2020.09.02. 11:29

Békésiek zártak az élen az országos versenyen

A Békés megyei fiatalok lettek a legeredményesebbek az idei Országos Ifjúsági Horgászviadalon. Az orfűi program emellett is bővelkedett az érdekességekben.

Licska Balázs-Papp Gábor

Tóth Zsolt egészen kiváló teljesítménnyel nyerte meg az izgalmas versenyt Orfűn /Fotó: KHESZ/

Immáron negyvenkettedik alkalommal rendezte meg az Országos Ifjúsági Horgásztábort a Magyar Országos Horgász Szövetség, a MOHOSZ. A programnak Orfű, illetve a településen található Pécsi-tó adott otthont. Mint a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének beszámolójában, Karácsonyi Máté írásában olvasható, a megyei résztvevők bebizonyították a felkészültségüket. A fiúk rutinosan, a négy tusa rendszerét teljesen átlátva vágtak neki a viadalnak. Összetettben Tóth Zsolt nyerte a versenyt, Keller-Pintér János negyedik, Keller-Pintér Barnabás tizedik, Karácsonyi Dávid pedig tizennegyedik helyezést ért el.

Az elméleti fordulóban a csapatból Keller-Pintér János második, szerelékkészítésben Tóth Zsolt első, horgászatban Keller-Pintér János első és Tóth Zsolt a harmadik lett. A casting, azaz célba dobásnál pedig mindannyian a mezőny első felében végeztek. Versengésen túl a tábor hangulata: a reggeli tornák, evezés, előadások, esti focik és a kenyérkockával történő vízfelszíni horgászat maradandó élményt hagytak a gyerekekben.

Az összetett verseny dobogóján végzett, 14 éves Tóth Zsolt elmondta, tavaly a 17. helyen végzett, így volt tapasztalata, ami alapján most sokat készült, gyakorolt a megmérettetésre. Ez meg is hozta számára a várt eredményt. Büszke az elért sikerre, hogy 38 fiatal közül ő lett a legjobb összetettben. Az övé a 21-es rajtszám volt, így bebizonyosodott, hogy valóban szerencsés szám. A Dánfokon rendezett Békés megyei viadalon a harmadik helyen végzett, ennek révén kapott meghívást az országos horgászversenyre.

Tóth Zsolt egészen kiváló teljesítménnyel nyerte meg az izgalmas versenyt Orfűn /Fotó: KHESZ/

A verseny során elméleti tudásáról is számot adott, valamint volt négy tusa. Az egyik ilyen volt a célba dobás: horgászbottal kellett egy megadott helyre dobni bizonyos távolságokból, ezt sokat gyakorolta. A másik a szerelékkészítés. Itt kaptak zsinórt és horgot, majd a zsűri tesztelte is, hogy milyen erős, hogy hány kilogrammot bír el a szerelék. Mint mondta, ebben a precizitás mellett a gyorsaság szintén fontos. A szereléket ő készíti saját magának, tehát ebben megvolt a kellő rutin.

Emellett volt természetesen pecázás is, két alkalommal. Az első fordulóban a szektorában – az adott partszakasz mellett helyet foglaló versenytársak között – második lett, a második körben pedig nyolcadik: előbb 1,8 kilogramm, majd 1,1 kilogramm halat fogott ki. Főleg olyan apróságok kerültek a horgára, mint bodorka, dévérkeszeg és sneci.

Tóth Zsolt elmondta, hároméves kora óta horgászik. Szereti benne a nyugalmat, a természet közelségét, illetve persze élvezi azt, ha horgára akadnak a halak. Édesapjával – és néha édesanyjával is – szokott pecázni, valamint barátaival, jellemzően az Éden-tavakon. A legnagyobb fogása egy 28,7 kilogrammos amur volt tavasszal a Fekete-Körösön. Hatalmas élményt jelentett számára kiemelni a több mint egyméteres kopoltyúst a vízből – amit aztán vissza is engedtek, mivel, mint mondta, szinte minden kifogott pikkelyest visszaenged.

A 14 éves fiú a Sarkadi Horgász Egyesület tagja. Idén ballagott az általános iskolából, és most kezdi a tanulmányait a sarkadi szakképzőben, logisztika és szállítmányozás szakirányon. Szeretne a horgászatban a továbbiakban is komoly sikereket elérni, és akár szponzorokat is szerezni magának.

A szintén sarkadi Keller-Pintér János is remekül teljesített a megmérettetésen. A fiatalember hírportálunknak elmondta, több szempontból is izgalmasan telt számukra a tábor.

– Persze a horgászverseny bizonyult a legmaradandóbbnak. Nehéz pályán kellett helytállnunk, és aki meg tudta fejteni a „titkait”, az tudott igazán jól szerepelni – húzta alá Keller-Pintér János.

Kérdésünkre a tehetséges horgász mesélt arról, hogy a programok ugyancsak hasznosak és érdekesek voltak, egyáltalán nem teltek zsúfoltan a napjaik a vasárnaptól péntekig tartó sorozaton.

Keller-Pintér János (balra) ugyancsak remekelt a megmérettetésen

– Magára a versenyre egy csapatként tudtunk együtt készülni mi Békés megyeiek. Segítettük és biztattuk egymást, az etetőanyagot is együtt kevertük be. Talán ennek is köszönhető, hogy nem vallottunk szégyent a megmérettetésen – árulta el hírportálunknak Keller-Pintér János. Kérdésünkre elmondta, a néhány héttel ezelőtt megtartott dánfoki horgásztábor nagyon jó alapokat adott számukra.

– Hasonló, változatos mélységű vízen kellett helytállnunk Orfűn is, mint Békésen – tette hozzá.

A Baranya megyei helyszínen ugyanakkor néhány helyen kifejezetten sekélynek számított a víz. Jánosnak az első napon éppen az jutott osztályrészül, hogy egy ilyen, nehezebb terepen versenyezzen. A fiatalember úgy döntött, hogy snecire, azaz szélhajtó küszre horgászik, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen meg is nyerte a szektort.

A második napon már akadósabb részre sodorta a sorshúzás szeszélye Jánost, aki ekkor pontyra, dévérkeszegre, bodorkára horgászott. A verseny utolsó óráját is meghajtotta, így a versenynapon második, összetettben pedig az első lett horgászatban.

A hónap fogása online játékunk augusztusi fordulója a szavazási szakaszhoz érkezett. Add le te is voksodat a legszebb halra szeptember 7-ig! Részletekért IDE KATTINTSON.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában