Jövőnk a gyermek - galériával

2020.09.04. 14:45

A népességfogyás megállítása volt terítéken a csabai konferencián

Hogyan állítható meg a népességfogyás? – erre a kérdésre keresték a választ pénteken Békéscsabán, a megyei kormányhivatalban rendezett konferencián. Bemutatták a Jövőnk a gyermek című könyvet is.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

– A 35 és 44 év közöttiek 44 százalékának nincs gyermeke, a 20-as éveikben járók 60 százaléka egyedül marad, 3300 településből 2000-ben csökken a népességszám. Lepusztulnak ezek a községek, városok, az intézményrendszer nem fenntartható, bezárnak a boltok, lényegében nem lesz szükség ezekre a településekre – mondta dr. Benda József népességkutató. A szakember hangsúlyozta: évente 110 ezer gyermek születésére van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az ország. Az elmúlt években több szempont alapján, különböző szakmák képviselőinek segítségével próbálták feltérképezni a népességfogyás társadalmi folyamatát és azt, miként lehetne megállítani.

Demográfiai stratégiát kell kidolgozni, az országos mellett megyei, járási, települési szinten. Kiemelte: a gazdasági intézkedések szükségesek, de nem elégségesek a születésszám növeléséhez.

A konferencián előadást tartott dr. Zseni Annamária, mellette Szebellédi Zoltán és dr. Benda József /Fotó: Lehoczky Péter/

Elmondta: az 50-es, 60-as években voltak heti bölcsődék, azaz hat hét gyermekágyat hagytak a nőknek, utána a csecsemőket bevitték hétfőn, majd elhozták szombaton. Generációról generációra csökken a testvérek száma, a jövőkép a családról áttevődött a karrierre. Az értékválság, a teljesítményzavar, a demográfiai krízis, az egészségügyi problémák mind a kisgyermekkori szocializációra vezethetők vissza, a csecsemő elhanyagolása negatív spirált indít el. Másik forgatókönyvre van szükség, az anya és gyermek kapcsolata fontos, hivatásos szülők életpályamodellt érdemes indítani.

– Nemzedékeken átívelő traumát okoz, ha egy nemzettel igazságtalanság történik, és egy család története kivetíthető egy egész nemzetre is – mondta dr. Zseni Annamária pszichiáter. Példaként felhozta egy család történetét. Az apát és az anyát elvitte a fekete autó, megölték, kivégezték őket. A három gyermek – egy fiú és két lány – otthonba került. A fiú korán meghalt, az egyik lány öngyilkos lett. A másik lánynak született egy lánya, és látszólag semmi probléma nem volt, azonban betegeskedett, és később kiderült az unokáról, hogy meddő. És itt véget ért a család története a trauma miatt.

Szebellédi Zoltán, a Békés megyei közgyűlés alelnöke a konferencián azt mondta: a téma jelentősége és aktualitása megkérdőjelezhetetlen. Kiemelte, a kormány támogatása fontos, de csak pénzzel nem oldható meg a probléma, a népességfogyás. Ezért a szemléleten is változtatni kell. Hite szerint van kiút a demográfiai katasztrófából, és hangsúlyozta, összefogásra van szükség a települések, civil szervezetek, egyházak részéről is.

– Nincs fontosabb kérdés annál, hogy a nemzet miként képes saját maga megmaradását biztosítani. A megmaradás záloga a gyerek – mondta Takács Árpád kormánymegbízott, aki sorolta, hogy a kormány miként segíti a családokat, a csoktól a babaváró támogatáson át a bölcsődék, óvodák felújításáig.

Dr. Benda József, dr. Zseni Annamária és Takács Árpád kormánymegbízott

– Hat a gyermekvállalási kedvre, hogy mit gondol magáról egy nemzet. Ha erősnek érzi magát, nő a születések száma is – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki szerint a szemléleten is változtatni kell, miszerint a gyermek érték.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, a népességkérdés olyan, mint a futball, mindenki ért hozzá, de megoldást egyelőre senki nem talált rá. Évente 4000-zel csökken a lakosság száma a megyében: mínusz 1200 a költözések következménye, a mínusz 2800 pedig annak köszönhető, hogy kevesebben születnek, mint halnak meg. Tudatosítani kell, hogy gyermeket vállalni menő, és hogy nagycsaládosnak lenni nem jelent hátrányos helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában