családi vállalkozás

2020.09.23. 06:55

A könyvek is helyet kaptak az újkígyósi fagyizóban

Családi öröksége és honvágya szólította haza az újkígyósi Pacsika Csillát, aki férjével, Viktorral együtt tért vissza szülővárosába, Újkígyósra. A fiatal házasok az ízek kíséretezése mellett az olvasás népszerűsítését is szívügyüknek tekintik.

Vágvölgyi Nóra

20200917 Újkígyós Az olvasás népszerűsítése Újkígyóson a képen Urbán Csilla, Urbán Viktor cukrászda tulajdonosok. Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Pacsika Csilla két éve vette át a családi fagylaltozót édesapjától, melyet dédapja, Pacsika Péter alapított még az 1950-es években. A cukrászda sok generáció édesség iránti vágyát kiszolgálta az elmúlt hét évtized alatt, hozzánőtt a helyiek szívéhez.

– Mikor elhatároztuk, hogy belevágunk, tudtuk, hogy a legjobb és legtermészetesebb alapanyagokkal dolgozó receptúrát kell elsajátítanom, és az üzletbe a szívünket, a lelkünket és a személyiségünk egy kis darabját is bele fogjuk tenni. Így az első évek kőkemény munkája a receptek tökéletesítéséről, a terasz bővítéséről, a fejlődésről szólt – mesélte Csilla. Mint mondta, a belső dizájn megtervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a letisztult formákra, amit antik elemekkel tettek egyedivé. Hiszen Csilla férje, Viktor végzettsége szerint restaurátor, így az általa megálmodott és új értelmet nyert bútorok színesítik az üzletteret.

Pacsika Csilla a férjével, Viktorral az olvasást népszerűsíti fagylaltozójukban /Fotó: Bencsik Ádám/

– Tiszteljük a hagyományokat és a gyökereinket, de a merész újításoktól sem zárkózunk el. Ugyanakkor a rohanó, impulzusokkal csurig töltött világunkban arra buzdítunk mindenkit, hogy szenteljen időt és energiát a valódi értékeknek. Ebbe beletartozik a tudatos fogyasztás, a példamutatás vagy éppen az olvasás népszerűsítése – emelték ki a fiatal házasok.

Így született meg a kis könyvespolc is az üzletben, amit bárki szabadon használhat, a vendégek forgathatják, cserélhetik az ott található köteteket.

– Mi így népszerűsítjük a könyvek szeretetét. Nem célunk mindenkivel megkedveltetni az olvasást, de a gyerekekre, a felnövekvő generációra mindenképpen szeretnénk hatást gyakorolni. Hiszen a mi felelősségünk, hogy a jövőnk olvasott emberek kezébe kerüljön. Hisszük, hogy egy kis tudatossággal mindig lehet egy pici időt szakítani arra, ami feltölti az embert. Az olvasás élménye pedig új nézőpontokhoz segít hozzá. Emellett rengeteg tudás rejtőzik a könyvekben, nekünk csak le kell emelni a polcról és elsajátítani azt – osztották meg velünk gondolataikat a fagylaltozó tulajdonosai.

Egyúttal elárulták, hogy szeptember végén bezárják fagyizójukat, kicsit ugyanis pihennek, töltődnek. Áprilistól viszont szeretnék folytatni az olvasást népszerűsítő kezdeményezésüket, a polc mellett, igény esetén, hangulatos könyvklubot is elindítanak a fagyizó teraszán. Így nemcsak az ízlelőbimbókra, hanem a hozzájuk betérők lelkére is hatással lehetnek.

Környezetkímélő kezdeményezéseket indítottak el

Pacsika Csilla a férjével, Viktorral áprilistól szeptemberig a hét minden napján dolgozik az újkígyósi fagylaltozójukban. Mint mondják, ez alatt sajnos sok szemét termelődik az üzletben. Ezért döntöttek úgy, hogy igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ökológiai lábnyomuk a lehető legkisebb legyen.

– PET-palackos üdítőt egyáltalán nem árulunk, helyette vizet biztosítunk a vásárlóknak. Lebomló műanyag kiskanalat használunk, és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Továbbá bevezettünk egy környezettudatos állandó promóciót is: ha valaki elvitelre kér legalább öt gombóc fagyit és hoz magával tálat, az vendégünk egy ajándék gombócra – osztották meg velünk kezdeményezéseiket a fiatal vállalkozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában