Beruházás

2020.08.27. 13:55

Korszerű közigazgatási központot hoztak létre Sarkadon

Egy mintegy 600 millió forintos beruházás eredményeként bővítették Sarkadon a járási hivatal épületét, így megszűnt a korábbi széttagoltság, a továbbiakban egy helyszínen, 21. századi körülmények között intézhetik ügyeiket a betérők. A fejlesztést csütörtökön adták át ünnepélyesen.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Az állam pár éve vette meg a járási hivatal székhelyépületeként szolgáló Szent István tér 7. szám alatti ingatlannal szomszédos telket, ezzel nyílt lehetőség a beruházás megvalósítására. A 3500 négyzetméteres területen tavaly tavasszal indult és idén tavasszal ért véget a kivitelezés.

Megújult a meglévő, 700 négyzetméteres, korábban több ütemben fejlesztett épület is. Ezt egy folyosóval kötötték össze az 1300 négyzetméteres bővítménnyel, amelyben konferenciaterem, három tárgyaló, négy vizesblokk, teakonyha és lift kapott helyet a 21 iroda mellett.

A fejlesztés révén egy több mint 2000 négyzetméteres, korszerű közigazgatási centrum született. Így immár a Szent István tér 7. szám alatt működik a teljes járási hivatal, oda költözött a gyámhivatal, valamint a foglalkoztatási és az építésügyi osztály is. Az udvaron tizennégy parkolót alakítottak ki.

Dr. Mokán István, dr. Kovács József, dr. György István, Takács Árpád és dr. Sipos Lajos járási hivatalvezető adta át a 600 millió forint kormányzati támogatásból megvalósult sarkadi beruházást, amelynek során bővítették a hivatal épületét

– Sarkad a határmentiségéből adódóan nemzetpolitikai, stratégiai fontosságú város, amely Trianon előtt az ország közepén helyezkedett el, az ország szívében lüktetett – mondta Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Hangsúlyozta, a sarkadi járási hivatal a határon túli magyarság tekintetében rendkívül fontos, az elmúlt években több tízezer határon túli intézte az ügyeit Sarkadon.

Kiemelte, a beruházás révén megszűnik a hivatal korábbi széttagoltsága, 21. századi körülményeket teremtettek, ez is lényeges akkor, amikor szolgáltató, ügyfélbarát államról van szó. Hozzáfűzte, a munka fókuszában az ember áll: az az ember, aki az ügyeit intézi, akinek az ügyeit intézik.

Hangsúlyozta: a közigazgatásnak is van reagáló képessége, ezt is bizonyították a koronavírus-járvány idején. Úgy véli, a képesség megtartásában is rejlik egy-egy térség népességmegtartó képessége, ereje. Azzal zárta, hogy mindannyian egy fejlődő, gyarapodó Békés megyéért dolgoznak.

Fotók: Lehoczky Péter

– A kiegyezés óta nem zajlott akkora reform a közigazgatásban, mint az elmúlt években – fogalmazott dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Aláhúzta: a kialakított rendszer bizonyította, hogy megérte változtatni, hiszen gyorsan és hatékonyan dolgoznak, azonnali reagáló képességgel rendelkeznek. A sarkadi beruházásról azt mondta, hogy azzal a legoptimálisabb működési feltételeket tudták biztosítani.

Beszélt arról, hogy országszerte több mint 300 kormányablak működik, ezek jelentik a közvetlen találkozási pontot az állam és az emberek között. Annál pedig semmi sem lehet fontosabb, mint hogy az ügyfelek elégedetten távozzanak. Hangsúlyozta: a kormányhivatal társadalompolitikai célokért is dolgozik. A koronavírus-járvány idején példaértékű volt az a reagáló képesség, az a segítségnyújtás, amit felmutattak a felkészült, hozzáértő kollégák.

Fontos Sarkadon a járási hivatal

A sarkadi épület átadása különösen nagy öröm, a döntéshozók megértették, miért fontos ez a beruházás – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Hozzátette, nagyot álmodtak akkor, amikor évekkel ezelőtt a közigazgatási rendszer átalakítása mellett határoztak, úgy véli, egyre színvonalasabb, alázatos munka zajlik a kormányhivatalokban, a járási hivatalokban.

A járási hivatal léte rendkívül fontos, hiszen a sarkadiaknak és a járásban élőknek nem kell távol utazniuk azért, hogy intézhessék ügyeiket. Ezt megtehetik helyben, mostantól egy helyen, magas színvonalon – fogalmazott dr. Mokán István, Sarkad polgármestere. A járási hivatal létrehozásával munkahelyeket őriztek meg, munkahelyeket teremtettek, ami ugyancsak lényeges.

Kitért arra, hogy Sarkadon a korábbi önkormányzati ciklusokban 1 milliárd forint értékben valósítottak meg fejlesztéseket. Az elmúlt öt évben viszont több mint 10 milliárd forintnyi fejlesztést indítottak el vagy valósítottak meg, amit közös sikerként értékelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában