mellszobrok

2020.08.08. 16:52

II. Rákóczi Ferenc emléke előtt tisztelegtek Csorváson és Pusztaföldváron

Két, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobrot avattak fel szombaton. Az egyik felavatása Csorváson, a másik pedig Pusztaföldváron történt.

G. P.-Cs. I.

II. Rákóczi Ferenc mellszobrát avatták fel Csorváson

Szombaton avatták fel Csorváson, a Szabadság Parkban II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobrát. A Túri Török Tibor által készített alkotást, a felállítását támogató Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Baráth Lajos polgármester leplezte le, áldást Zsíros András helyi evangélikus lelkész mondott. Az ünnepséget a csorvási fúvószenekar vezette fel.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (balról), Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Baráth Lajos, Csorvás polgármestere leplezték le a szobrot /Fotó: G. P./

Csáky Csongor elmondta, hogy II. Rákóczi Ferenc egyszerre volt államférfi, szabadságharcos, hadvezér, fejedelem és egy mélyen hívő katolikus, hazáját szerető és annak népéért, jövőjéért felelősséget vállaló főúr.

Zsíros András evangélikus lelkész mondott áldást az eseményen /Fotó: G. P./

– Élete és az általa képviselt ügy kiállta az idők próbáját. Soha nem merült fel a huszadik század legsötétebb időszakaiban sem, hogy száműzni kellene nevét és az általa fémjelzett szabadságharcot a tankönyvekből. Személyét nemcsak mi magyarok, hanem a kuruc seregében szolgáló ruszin, és szlovák nép dalai, helynevei is becsben tartják. A Rákóczi Szövetség az ő neve alatt fogott össze a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért és összefogásáért. Nevével a 21. században is meg tudja szólítani a magyar, vagy a Kárpát-medence más országaiban élő fiatalokat. Az ő nevével bátorítjuk a külhoni magyar családokat a magyar iskolaválasztáson keresztül a magyar identitás és magyar kultúra továbbadására. II. Rákóczi Ferenc szellemében azt kívánom, hogy maradjunk hűek hazánkhoz, Istenhez és bízzunk abban az üzenetben, amit a fejedelem ránk hagyott: „Az igaz ügyet nem hagyja el az Isten!”

Ezután Herczeg Tamás országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség tevékenységének középpontjában a külhoni magyar családok magyar nyelvű iskolaválasztásának előmozdítása áll.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő /Fotó: G. P./

– A szövetség mára a magyar összetartozásért, a magyar egységért dolgozó legnagyobb ifjúsági szervezetté vált, amely a Kárpát medencében ötszáznál több helyi szervezettel, harmincezer taggal és háromszáz középiskolában működő helyi szervezettel rendelkezik.

Baráth Lajos arról szólt, hogy a település korábbi vezetői két évtizeddel ezelőtt három külhoni településsel, Diószeggel, Uzonnal és Felsőheggyel kötöttek testvérvárosi kapcsolatot, erősítve azt, hogy nemzeti összetartozásban Csorvás mindig élen járt.

– Elődeink ezzel bizonyították azt, hogy a Rákóczi Szövetség elképzeléseivel mennyire egyetértenek. A szobrot a korábbi vezetés céljainak is megfelelve az előre kialakított helyen éppen a Rákóczi utcán állították fel – mondta a városvezető, aki köszönetet Takács Ferencnek, a Rákóczi Szövetség alapítójának, valamint a szobor környékét elrendező közfoglalkoztatottaknak, Baráth Róbertnek és Móri Tamás kőművesnek, aki ingyen vállalta a talapzat elkészítését.

Az ünnepség keretében Bereczki Bianka versmondó elszavalta Petőfi Sándor: Rákóczi című versét.

Pusztaföldváron az I. világháborús emlékhelynél avatták fel a mellszobrot

Pusztaföldvár önkormányzata is szoboravatóra hívta, várta a helyieket szombaton a polgármesteri hivatal előtti I. világháborús emlékhelynél. Sonkolyos Szabolcs polgármester arról beszélt, ez a hely a legméltóbb arra, hogy olyan pozitív történelmi személyiség szobrát állíthassák fel, aki a jelenkor embere számára is példa. Ünnepi beszédében Hajdúné Kovács Klára, a Rákóczi Szövetség Pusztaföldvári Szervezetének az alelnöke megidézte Rákóczi legendás alakját.

Pusztaföldváron Csáky Csongor és Sonkolyos Szabolcs leplezte le a szobrot /Fotó: Csete Ilona/

– Egész életében az önálló, független Magyarország felépítésén fáradozott. Tollal és karddal harcolt a szabadságért, a nemzeti összefogásért, egységért. Karizmatikus egyénisége vallási tolerínciára törekedett, mértékletes és méltóságos, vitézi morál, emberszeretet jellemezte. Nagysága előtt tisztelgünk a szobor avatásával – fogalmazott, majd emlékeztetett arra, hogy egyedülálló, új szervezet alakult a településen, s megfogalmazta céljaikat. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy a földvári fiatalokat is meg lehet szólítani 2020-ban ezzel a névvel. Példakép ő, aki itt, a Kárpát-medencében minket összeköt. Felajánlotta az elnök a helyi szervezetnek az aktív együttműködést.

A tehetség utat tör magának

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Pusztaföldvár szülötte, az általa alapított Tehetségdíjat hozta el magával, hogy jutalmazza az arra érdemes, nyolcadik osztályból elballagó, tehetséges fiatalt. Györgyi Réka mielőtt átvette az elismerést, a politikus megjegyezte, sokat számít az elhivatottság, a sok, befektetett munka. A szülőknek, a családnak, az iskolának, a helyi közösségnek is jár ilyenkor a köszönet, ahol egy tehetséges fiatal kibontakoztathatja a tehetségét.

A szoboravatón Herczeg Tamás a földvári Györgyi Rékának adta át az emlékplakettet /Fotó: Csete Ilona/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában