átalakuló szokások

2020.08.28. 10:24

Egyre többen veszik meg mobilon a matricát

A koronavírus-járvány következtében átalakultak a sztrádamatrica-vásárlási szokások az országban: az első fél évben értékesített autópálya-matricáknak már több mint a felét nem a benzinkutakon vásárolták meg a járművezetők – tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

B. O.

Röszke – 2020.08.17. Fizetős útszakasz. Autópálya matrica használatát jelző tábla az M5-ös felhajtója előtt. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A töltőállomások részesedése az eladott matricák darabszámának tekintetében 50 százalék alá csökkent. Ugyanebben az időszakban az elektronikus értékesítési csatornák népszerűsége viszont nőtt az autópályamatrica-vásárlók körében.

Az idei első fél évben a Békés megyében lévő fizikai eladóhelyeken a közlekedők összesen mintegy 31 ezer e-matricát vásároltak, amiből közel 26 ezer kelt el megyei töltőállomáson, a fennmaradó 5 ezer matricát pedig egyéb helyeken vásárolták meg az autósok. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében a megyében lévő fizikai értékesítőhelyeken összességében az e-matrica értékesítések száma körülbelül 20 százalékkal csökkent az idei esztendő első fél évében az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Kifejezetten a töltőállomások e-matrica értékesítését vizsgálva pedig kiderült: Békésben 18 százalékkal esett vissza ugyanezen időszakokat tekintve az értékesítés.

Egy órán belül bírság nélkül pótolható a mulasztás /Fotó: MW/

A 2020-as esztendő első hat hónapjából áprilisban vásárolták a legkevesebb autópálya-matricát a közlekedők, abban a hónapban mindössze bő kétezer vignettát váltottak a megyei értékesítőhelyeken. Májusban már elkezdett magához térni a matricaértékesítés, Békés megyében júniusra már meghaladta az ötezer darabot a vásárlások száma.

Olcsóbban is megvásárolható

Az egyre népszerűbb e-matricát több helyen is meg lehet vásárolni elektronikus formában, de ilyenkor kényelmi díjat kell fizetni. Például egy 3500 forintos 10 napos D1 matricánál akár az ár hat százalékát is elérheti az összeg. Kivétel az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal, ahol ezen költség nélkül lehet e-matricát váltani, és aki itt vásárol, annak még a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell két évig megőriznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában