Békés megye

2020.08.06. 06:55

Bírság járhat annak, aki a buszon nem visel védőmaszkot

A rendőrség a megyében is rendszeresen ellenőrzi, hogy tömegközlekedési eszközökön, illetve az üzletekben viselnek-e maszkot az emberek. Az intézmények is figyelnek a biztonságra.

Papp Gábor

20200603 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Új menetrend szerint járnak a buszok, villamosok Miskolcon.

Fotó: Bujdos Tibor

Olvasói jelzések szerint a békéscsabai autóbusz-pályaudvaron a napokban ellenőrizte a rendőrség, hogy a közlekedők és a sofőrök használnak-e maszkot. Ezzel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, hogy mennyire gyakoriak az ilyen ellenőrzések a megyében és milyenek a tapasztalatok. Arról is tájékoztatást kértünk, hogy történik-e bírságolás ilyen ügyben.

A rendőrség rendszeresen tart ellenőrzéseket a tömegközlekedési eszközökön és a pályaudvarokon Békés megyében is /Fotó: MW/

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnál hangsúlyozták, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendeletben foglaltak betartását, így a tömegközlekedési eszközök mellett az üzletekben a maszk használatát, a vendéglátóhelyeken dolgozókra, valamint a rendezvényekre vonatkozó szabályok betartását. Ilyenkor felhívják a figyelmet arra, hogy az előírások a járvány terjedésének megakadályozását, lassítását szolgálják, illetve szükség esetén azokkal szemben, akik a kormányrendeletben leírtaknak nem tesznek eleget, intézkednek.

A szabálysértőket a rendőr figyelmeztetheti, helyszíni bírság megfizetésére kötelezheti, vagy feljelentheti. A tömegközlekedési eszközökön a tapasztalat az, hogy az ellenőrzések hatására csökkent a szabálysértők száma. Egyre kevesebb az olyan utas, aki maszk nélkül indul el, vagy van nála maszk, csak nem teszi fel, nem viseli azt.

Több intézmény is kiemelt figyelmet fordít a biztonságra.

A Gyulai Várszínház is lépéseket tett azért, hogy nézőik biztonságát és biztonságérzetét tovább növelje. Megfontolva a járványügyi ajánlásokat, arra kérik a látogatókat, hogy a továbbiakban a zárt tereikben, a kamarateremben és a művelődési központban megtartott előadásaik megnézése során viseljenek egészségügyi maszkot. Amennyiben nem rendelkeznek vele, a jegykezelésnél munkatársaiktól átvehetik ingyenesen a maszkot.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hétfőn reggel az M1-en elmondta, a vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése. Az infektológus úgy vélekedett, Magyarországon jól védekeznek az emberek, hiszen a napi 10-20-30 új eset nem sok, de tudni kell azt is, hogy ezek csak a kiszűrt esetek, és ennél tízszer-hússzor több fertőzött is lehet.

– Ez azt mutatja, hogy a vírus még mindig velünk van, és az úgynevezett első hullám még mindig nem ért véget, hiszen nem nulla az esetszám, és meg kell akadályozni, hogy több legyen – hangsúlyozta. Hozzátette, mára az is világossá vált: nem lehet arra számítani, hogy a vírus a nyári ­melegben eltűnik, ezért fenn kell tartani a védekezést egész évben.

Az ellenőrzések hatására csökkent a szabálysértők száma.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában