Vonatos mesekönyv a legnépszerűbb

2020.08.26. 11:29

Alig múlt három hónapos a megyei könyvtár legifjabb olvasója

Sok mindent tudunk a Békés Megyei Könyvtárról, az ott található gyűjteményről. Az olvasói szokásokról és az olvasókról viszont már jóval kevesebbet. Vajon melyik könyvet forgatják leggyakrabban a látogatók, milyen kérésekkel fordulnak a könyvtárosokhoz? És ki a legfiatalabb, legidősebb, vagy éppen legaktívabb olvasója a megyei bibliotékának? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Vágvölgyi Nóra

20200818_Könyvtár legfiatalabb olvasója_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Mindig kíváncsi voltam arra, vajon melyik könyvek érdeklik a legtöbb olvasót, ám bevallom, nem pont erre a válaszra számítottam. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elárulta, a legtöbben a Thomas, a gőzmozdony meséjét kölcsönözték ki a megyei könyvtárból: közel ötszázszor vitték haza az olvasók a válogatott meséket tartalmazó kötetet. De ugyancsak népszerűek a látogatók körében a helyi kötődésű írók, költők művei, előszeretettel forgatják például Grecsó Krisztián vagy Bauer Barbara könyveit. Illetve a helyi pletykákat tartalmazó írások sem közömbösek az olvasók számára, így Szilasi László: Kései házasság című műve is csak ritkán pihen a bibliotéka polcain.

– De persze emellett vannak különleges kérések is, melyeket nem mindig tudunk teljesíteni. Egy fiatal társaság egyszer a vadkendertermesztésről keresett nálunk könyvet. Egyik olvasónk pedig hiányolta a „zöld tetőt” a könyvtárról, amit, mint mondta, szívesen segítene megtervezni. Míg egy másik látogató a fürdőt kereste az épületben – mesélte nevetve az igazgató.

Krizsán Szaszák Edit három hónapos fia, Levente a legfiatalabb „olvasója” a megyei könyvtárnak /Fotó: Bencsik Ádám/

Hozzátette, a legkülönbözőbb korosztály kölcsönöz tőlük, a legfiatalabb „olvasójuk” például alig múlt három hónapos. Krizsán Levente édesanyja elmondta, ő felnőtt korára vált igazi könyvmollyá. Gyerekkorában főként a programok, a játékok és a semmihez sem fogható légkör vonzotta a könyvtárba. Így nem csoda, hogy mindhárom gyermeke hamar olvasójává vált a bibliotékának.

– Máté alig volt egyórás, mikor beíratta édesapám a könyvtárba. Ő volt a valaha volt legfiatalabb olvasó. Azóta is nagyon szereti a könyveket, például a Hisztimesék nagy kedvenc volt nálunk, de A brémai muzsikusokat is számtalanszor elolvastam már neki és a húgának, Zsófinak. Emellett a mi gyerekkorunkból maradt diafilmeket is imádják nézni esténként, öröm látni, hogy azok a mesék, amiken én is felnőttem, milyen sokat jelentenek a számukra – osztotta meg velünk Krizsán Szaszák Edit.

A legfiatalabb mellett a legaktívabb olvasó kilétére is fény derült. A hetvenéves Éva heti rendszerességgel, három olvasójegyre kölcsönöz könyveket. Mint mondja, mindenevő, előszeretettel forgatja a történelmi, kaland vagy éppen krimiregényeket. Most éppen Rejtő Jenő köteteit vette elő újra.

– Gyerekkorom óta imádom a könyveket, mindig elvarázsolnak, más világba repítenek, miközben általuk megismerhetem más emberek életét, más korok hátterét. Azért lettem könyvtáros is, mert érdekeltek az emberek. Kezdetben nem volt digitális adatbázis, csak a könyvek voltak és mi, könyvtárosok, akik segítettünk az olvasóknak megtalálni a vágyott köteteket. Emlékszem, akkoriban még a régi kúria épületében volt a felnőttkönyvtár olvasórészlege, és az L alakú épület hosszú szárában volt a zenei, valamint a gyermekkönyvtár, amit Lipták Pál, akkori igazgató álmodott meg. Először a feldolgozóknál kezdtem, aztán gyerekkönyvtáros és olvasószolgálatos lettem. Nagyon szerettem, rengeteget tanultam itt a szakmáról és az emberekről – fogalmazott az egykori könyvtáros.

Elmondása szerint édesanyjának köszönheti, hogy megszerette az olvasást, és hogy hivatásának is ezt választotta. Egyik legelső gyerekkori élménye, mikor mandulagyulladása volt, és édesanyja, hogy elterelje figyelmét a torokfájásról, a Toldi Miklóst olvasta fel neki. – Nagyon megfogott a történet, a dallama a műnek. Ettől kezdve kerestem a könyveket, amelyek egyfajta mankót adtak az élethez – mesélte a könyvtár legaktívabb olvasója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában