alapkőletétel

2020.07.21. 16:03

Zongoraformát ölt magára a gyulai Erkel tér

Az ünnepélyes alapkő-letétellel megkezdődött a gyulai Erkel tér, illetve a Százéves cukrászda környezetének felújítása kedden délelőtt. A több mint 108 millió forintos beruházás végén a tér egy versenyzongora képét ölti majd magára, de a Himnusz-csillagkép is látható lesz a zeneszerzőt ábrázoló szobor közelében.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

– Egy olyan helyszín felújítását kezdtük el, amely egyike városunk turisták által leginkább látogatott területeinek és Gyula szimbólumainak – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, az Erkel tér, illetve a Petőfi tér egy része kimaradt a belváros 2008-as rehabilitációjából.

– Most viszont Himnuszunk zeneszerzőjéhez és nemzeti operánk megteremtőjéhez, Erkel Ferenchez méltó beruházás valósulhat meg – tette hozzá. Dr. Görgényi Ernő emlékeztetett arra, hogy folyamatosan haladnak a városfejlesztési terveik megvalósításával: tavaly a Szent Miklós Parkot újították fel, idén pedig az Erkel és Petőfi tér következik. A munkálatokat gyulai építész, Bozó András tervei alapján, a közbeszerzési eljáráson kiválasztott helyi Dbd-Bau Kft. végzi.

Kónya István, dr. Kovács József és dr. Görgényi Ernő helyezte el az alakövet /Fotó: Lehoczky Péter/

A polgármester ismertette az úgynevezett Zöldváros-projekt részeként életre hívott fejlesztés legfőbb lépéseit. A teljes területen nyolc fát ültetnek el. Az Erkel téren, a református templomnál és a 48-as utca elején egynyári ágyásokat alakítanak ki, 770 tő növénnyel, valamint 345 négyzetméter felületet gyepesítenek. A Jókai utcán végig árnyéktűrő évelő növényeket ültetnek, összesen 2453 darabot. A teljes területen negyvenkilenc elterülő és negyvenhat lomblevelű örökzöldet, valamint 1182 talajtakaró cserjét ültetnek el.

Megnövelik a Százéves cukrászda teraszát, amellett kültéri kő sakkasztalt és két padot helyeznek el, ami utal arra, hogy Erkel Ferenc a magyar sakkélet egyik megteremtője és kiváló játékos volt. A járdák új burkolatot kapnak. Az Erkel szoborhoz angyalformájú díszburkolatot építenek nemes anyagokból, amelyben 64 napelemes világító kiskocka adja majd ki a Himnusz-csillagképet. A szobor mögé visszaépítik az eredeti kovácsoltvas kerítést. Az Esze Tamás utca elején zöldfelületet alakítanak ki, illetve a szakasz egy részén gyepfugás térkövet építenek be.

A Petőfi tér nyugati oldalán, illetve a református templom és a parókia előtti szakaszon a járdafelületeket elbontják, és új, a városháza előtti részekhez hasonló térkőburkolat díszíti majd ezeket a részeket. A templom előtt megoldják a vízelvezetés kérdését. A Reformáció Emlékoszlopnál új díszvilágítást hoznak létre, a gyöngykavics felületet újra szórják, zöldfelületeket is kialakítanak. Az Erkel tér egy versenyzongora formáját ölti magára.

Huszonhárom nyertes projekt

A Zöldváros-projektre 97 millió forintot nyert a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP), amit 29,1 milliós saját forrással egészítettek ki. A 126 millió forintból 108 millió forintot fordítanak az Erkel tér felújítására.

Kónya István alpolgármester, a megyei önkormányzat tanácsnoka elmondta, a TOP-on a gyulai önkormányzat húsz, a Gyulai Várfürdő Kft., a Gyulai Közüzemi Kft. és a Gyulasport egy-egy pályázatot nyert. A 23 nyertes projektből tizenhárom már megvalósult, a többi folyamatban van. A TOP-on belül 3,9 milliárd forint forrás érkezett ilyen módon a városba, ami az önkormányzati saját forrással 4,2 milliárd forintra emelkedett.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, Erkel tér rekonstrukciója azért is nagyon fontos, mert a tudatos fejlesztési stratégia részeként a környező területek már megújultak az elmúlt években Gyulán, és most egy valóban szimbolikus jelentőségű, a turisták körében is nagyon népszerű terület fejlesztését hajtják végre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában