motiváció

2020.07.29. 16:31

Csabai háziorvosoknak szóló kártyát vezettek be

Bevezették a megyeszékhelyen a Békéscsabai Háziorvos Kártyát, mind az ötvenöt, az egészségügyi alapellátásban dolgozó szakember – háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos – kap majd egyet-egyet – jelentette be a szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Át is adta az első kártyát dr. Sonkoly Iván háziorvosnak, az orvosi ügyeletet szervező Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetőjének.

L. B.

20200729 Békéscsaba Háziorvosi kártya átadása Dr Sonkoly Ivánnak Szarvas Péter polgármesteről Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az előzményekkel kapcsolatban Szarvas Péter elmondta: az észlelték az utóbbi időszakban, hogy ha egy doktor nyugdíjba vonul vagy felhagy a körzetbeli munkával, az önkormányzat nehezen talál a helyére másik szakembert, gond van az utánpótlással, mindez egyébként országos probléma. Az önkormányzat érdeke, hogy az ellátás zavartalan legyen, ezért döntöttek úgy, hogy a meglévő motivációs rendszert kiegészítik több elemmel.

Az első kártyát dr. Sonkoly Iván vette át Szarvas Pétertől /Fotók: Imre György/

Eddig kérelem esetén ingyenesen parkolhattak a doktorok a közterületeken, valamint évi 330 ezer forintos támogatáshoz juthattak, amit a rendelőre, eszközökre költhettek. Ezt bővítették ki egyrészt azzal, hogy a havi rezsiköltségekhez a város hozzájárul 40 ezer, 32 ezer vagy 26 ezer 800 forinttal, attól függően, hogy az orvos milyen épületben rendel. Másrészt azok, akik nem jogosultak a központi praxistámogatásra, akár 2,5 millió forintot is kaphatnak praxis vásárlására.

Emellett bevezették a névre szóló Békéscsabai Háziorvos Kártyát, így a doktorok különféle városi szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyenesen: színházbérletet, strandbérletet, röplabda-, kézilabda vagy futballmeccsekre szóló bérletet, a könyvtárba olvasójegyet, a kolbászfesztiválra belépőt kaphatnak, illetve 120 órára térítésmentes a belvárosi bölcsőde játszóháza. A polgármester szerint mindegyik lehetőség népszerű, mindegyiket többen kérték.

– Ezekkel a szolgáltatásokkal a szakemberek városhoz való kötődését erősítenék – hangsúlyozta Szarvas Péter, hozzátéve, miszerint a lehetőségek ingyenes biztosítása évente több millió forintba kerül az önkormányzatnak.

– Az orvosok nagyra értékelik ezt a gesztust – mondta dr. Sonkoly Iván, miután átvette az első kártyát. Köszönetet mondott, hogy az önkormányzat minden lehetséges eszközzel segíti az alapellátásban dolgozó szakembereket. Kiemelte: fontos feladat a megfelelő orvosi kar megtalálása és Békéscsabára való csábítása, hiszen a városban egyre több idős, immár nyugdíjkorhatárt betöltött szakember dolgozik.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában