Közlekedés

2020.07.08. 13:59

Békés megyében is egyre többen utaznak busszal

Az elmúlt hónapokban a közösségi közlekedés sok helyen korlátozottan működött, a buszok csökkentett járatszámmal, módosított menetrenddel közlekedtek. A járvány kezdetén különleges intézkedések kerültek bevezetésre, melyek némelyike még ma is érvényben van, ilyen például a maszk kötelező viselése a buszokon.

B. O.

A veszélyhelyzet feloldásával sűrűbben járnak a buszok /Fotó: MW/

Fotó: Kozma István

Megyénkben a Volánbusz biztosítja a közösségi közlekedés ezen formáját. A társaság tájékoztatása szerint a kijárási korlátozás alatt több mint 80 százalékkal esett vissza az utasforgalom, így drasztikusan csökkent a jegy- és bérleteladásból származó bevétel is. Ezzel párhuzamosan – a tanszüneti menetrendre való átállással, ami tízszázalékos kapacitásszűkítést jelent – csak minimálisan mérséklődtek a költségek. A kijárási korlátozás idején Békés megyében a Volánbusz utasforgalma márciusban 24 százalékkal, áprilisban 79 százalékkal, májusban 65 százalékkal csökkent a tavalyi év ugyanezen hónapjaihoz képest.

A májusban értékesített menetjegyek és bérletek száma 66 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. A korlátozások feloldása óta azonban újra emelkedik az utasszám – tette hozzá a társaság.

A védekezéssel kapcsolatos adatok, például fertőtlenítők, szájmaszkok száma megyei bontásban nem elérhető, de a Volánbusz tájékoztatása szerint országos szinten a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakban csaknem 80 ezer liter felületfertőtlenítő szert, több mint 40 ezer törlőkendőt, 275 ezer kesztyűt, 14 ezer védőszemüveget és több mint 1400 overallt biztosítottak a fertőtlenítési feladatok elvégzéséhez. Kézfertőtlenítő szerből, fertőtlenítő hatású folyékony szappanból különböző kiszerelésekben 20 ezer litert helyeztek ki a munkavállalóik részére.

A veszélyhelyzet feloldásával sűrűbben járnak a buszok /Fotó: MW/

A szájmaszkok különböző típusaiból (orvosi, textil, FFP2 és FFP3) eddig több mint 170 ezret osztottak ki a kollégáknak. Mindezek mellett országosan 700 érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót helyeztek ki az utasok és a társaságnál dolgozók higiénés biztonsága érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában