rendezettség és tisztaság

2020.07.07. 08:01

A kunágotai közmunkások komoly értéket állítanak elő

A közmunka amennyire teher az önkormányzatnak, annyira hasznos is. A közmunkásoknak köszönhető a község tisztasága és rendezettsége. Nélkülük nehéz lenne az intézményeinket megfelelően működtetni. Szükség van a kétkezi munkájukra, a hozzáértésükre – fogalmazta meg Pápai Zoltán, Kunágota polgármestere.

Cs. I.

– Legfontosabb feladatomnak tartom a közmunka irányítását és ellenőrzését. A jelenlegi létszám lehetőséget ad arra, hogy a települést zökkenőmentesen tudjuk üzemeltetni. A meglévő eszközeink, járműparkunk folyamatos karbantartásával a feladatainkat kielégítően ellátjuk, de ez nem kevés kiadással – tette hozzá.

A dolgozók kitakarították a közterületeket, a csatornákat. Gyommentesítették az utcákat, a fűnyírás folyamatos. Fontos feladat volt az elhanyagolt fóliák rendbetétele. A közfoglalkoztatás START-közmunkaprogram-elemében 129 fő dolgozik. Ebből a létszámból 72-en a mezőgazdaságban és az állattartásban tevékenykednek. Felhagytak az ipari termeléssel a negatív tapasztalatokból okulva, nincs idén dinnye és cirok sem. A szántókat a Bercsényi Zrt. műveli, jószágtartáshoz szükséges terményeket vetettek. A kunágotaiak a hangsúlyt a fóliás kertészetre helyezték idén.

A közterület parkosítása is a munkások sikere /A szerző felvétele/

– A mangalicaállományunk iránt megnőtt a kereslet, a hízókat és a malacokat egyaránt keresik. A juhok pótlását megoldottuk, a fácántartást befejeztük – összegzett Pápai Zoltán az állattartással kapcsolatban.

A helyi sajátosságokra épülő foglakoztatásban 13 kunágotai dolgozik az asztalosműhelyben. Igény esetén lakossági munkákat is elvégeznek. Sok dolguk akadt a sportpályán, mert a kőművesek a klubház termeit betonozták, az asztalosok a lelátó padozatát cserélték ki. A szociális programban 44 fő látja el a közterületek és intézmények takarítását, illetve a mezőgazdasági földutak karbantartását.

– Ennek a programnak a gerincét képezi a Virág utca 876 méter hosszú és a Hajnal utca 542 méter hosszú útszakaszának a szilárd útalappal történő kiépítése. E munkákhoz igénybe veszünk külső kivitelező segítségét is. A cél, hogy biztosítsuk ennek a két utcának is a járhatóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában