Kayamar

2020.06.07. 17:59

Kreatív megoldásokkal tették élvezhetőbbé az otthonlétet Mezőhegyesen

Magyaróvári Viktor, művésznevén Kayamar, a magyar hangművész, előadóművész és zeneszerző is megörvendeztette a minap a mezőhegyesieket. Kayamar tehetségére 2011-ben figyelt fel a média, amikor megnyerte a T-mobile zeneszerzőversenyét, a Rezene pályázatot. A Békés megyéből elszármazott tehetséget a Sufni produkció sorozatához kérte fel Mitykó Zsolt ötletgazda.

Csete Ilona

Mint minden településen, a koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt visszafogottá vált a közösségi programok szervezése Mezőhegyesen is.

– Úgy vélem, hogy a csendben lehet legjobban meghallani magunk és mások hangját, ezért gondoltam, megszólítok olyan személyeket, akik mostanában is izgágák, tevékenyek, kreatívak – így indította útjára Mitykó Zsolt a Sufni produkciós sorozatát, nagy sikerrel.

A minap egy Békés megyei elszármazott, Magyaróvári Viktor aratott online sikert. A társadalmi megbízatású alpolgármester, a művelődési központ vezetője, Mitykó Zsolt elmondta, a fiatalember fellépett korábban mezőhegyesi diáktáborokban mint előadó, és városi ünnepségeken is szerepelt.

Magyaróvári Viktor Gyulán született, majd gyermekkori éveit Mezőhegyesen töltötte, ahol kezdetben még sporttagozatos iskolába járt, de tehetsége fiatalon megmutatkozott.

Magyaróvári Viktor művészneve Kayamar. Hangterjedelme több mint öt oktáv /Fotó: kayamar.hu/

– Egy békéscsabai meghallgatás után Eckhardt Gábor figyelt fel rám, és biztatott, mondván, ezzel foglalkozni kell. És én hittem neki – nyilatkozta korábban a fiatalember, akinek a családja Budapestre költözött, hogy az ifjú zenész 13 évesen a Bartók Béla Konzervatóriumban folytathassa tanulmányait. Ugrin Gábor tanítványa később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiára. Karvezetés szakra járt, de zeneszerzéssel és énekléssel is foglalkozott. Művészneve Kayamar. Hangterjedelme több mint öt oktáv.

Kayamarnak az abszolút hallásnál is kifinomultabb, úgynevezett logaritmikus avagy Herz-hallása van, amellyel nemcsak egy adott zenei hang pontos magasságát képes megállapítani, de a referenciahangtól való eltérés Herz-számát is. Védjegye a többszólamú improvizáció, amelynek során négy-nyolc szólamban énekel saját magára, a közönségre, vendégszólista dallamára, vagy ezekre együtt. Ezért nem ritkán hasonlítják az amerikai jazzfenomén Bobby McFerrinhez.

– A tavaszi sorozatban bemutatkozhatott hat előadó. Beigazolódtak a számításaim, ma már beszélhetünk a közösségi élet nyitásáról is – summázta Mitykó Zsolt.

– Sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak a virtuális térben való létünk alatt. A három hónap alatt számos érdekes és kreatív megoldással találkozhattunk a közösségi oldalakon. De úgy vélem, hogy a lényünkből fakadó természetimádat, a fizikai jelenlétben vibráló baráti összejövetelek szükségesek az egészséges személyiségkép fejlődéséhez, megtartásához – tette hozzá az ötletgazda.

Sikerült a meglepetés erejével hatniuk

Mitykó Zsolt eredeti elképzeléséről elmondta, egy-egy produkcióval a közösségből fakadó építő szellemiséget akarta életre hívni.

– Gondoltam, a meglepetés ereje további élményeket nyújt a nézőknek. Régen látott ismerősök bukkantak fel a produkciókban, és még ha több száz kilométerre is vagyunk egymástól, úgy érezhettük, hogy a dalok nekünk szóltak. Ez a program véget ér, de úgy gondolom, hogy az ilyen formában is létező kapcsolattartásnak és közösségépítésnek van jövője, szándékunkban áll folytatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában