hagyomány

2020.06.01. 15:35

Kitáncolták a májusfát Eleken

A hagyomány szerint, ahol április végén májusfát állítottak, úgy ott, május végén ki is döntötték azt.

V. N.

Így történt ez a viharsarki kisvárosban is a hétvégén. – A májusfák kidöntése általában nagyobb ünnepséggel, táncmulatsággal járt együtt. Azonban a járványügyi helyzetre való tekintettel, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat idén egy kisebb ünnepség keretein belül elevenítette fel ezt a régi hagyományt – tudtuk meg Szelezsán Györgytől. A polgármester elárulta, a májusfa ledöntésének egyik fontos mozzanata a fa körültáncolása, illetve annak megmászása volt.

A szerző felvételei

– A hagyományok szerint a májusfa tetejére egy üveg bort kötöztek, amit a helyi legények igyekeztek megszerezni, az ezzel járó dicsőséggel együtt. Idén Veres Zsombort illeti az elismerés, ő mászott fel, és szerezte meg az italt – osztotta meg a városvezető.

Majd a bátor legényeket és a vendégeket a program zárásaként az Eleki Szlovák Egyesület és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nemzetiségi ételkülönlegességekkel vendégelte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában