haltelepítés

2020.06.05. 14:00

Biztosítják a jó fogást a megyében

Háromszázkilencven tonna halat telepítettek tavaly a Békés megyei horgászvizekbe – tájékoztatott az összesített adatokról honlapján a Békés Megyei Kormányhivatal. Mint kiemelték, a megye egyes területei országos viszonylatban is horgászparadicsomnak számítanak. A 104 halgazdálkodásra jogosult egyesület, gazdasági társaság, illetve magánszemély összesen mintegy 190 helyszínen, több mint 3 ezer hektár halgazdálkodási vízterületet, tavakat, folyókat, csatornákat, holtágakat kezel.

Papp Gábor

63,5 tonna háromnyaras pontyot is kihelyeztek a KHESZ által kezelt vizekbe /Fotó: Tószögi György/

A jogosultak tavaly összesen mintegy 390 tonna halat telepítettek a megyei horgászvizekbe. Különféle korú pontyból 339 ezer 855 kilogrammot, csukából 3892 kilót, továbbá sügérből 300 kilogramm, keszegből 33 ezer 741 kiló került a megyei horgászvizekbe. Ezen túlmenően még 5864 kiló süllő, 3342 kiló harcsa, 1438 kiló compó és negyed tonna, 250 kiló kecsege is a horgászvizeket gazdagítja.

63,5 tonna háromnyaras pontyot is kihelyeztek a KHESZ által kezelt vizekbe /Fotó: Tószögi György/

A vonatkozó jogszabály értelmében az érintettek a kormányhivatal által jóváhagyott halgazdálkodási terv alapján folytathatják tevékenységüket. Valamennyi jogosult öt évre szóló halgazdálkodási tervet kell készítsen. Ez tartalmazza egyebek mellett azt is, hogy évenként hány kilogramm, milyen fajtájú és korú halat telepít a víz kezelője. A tervezett telepítést legkevesebb három nappal korábban be kell jelenteni a hatóságnak. Miután megtörtént, utána nyolc napon belül pedig számot kell adni az állománygyarapításról. Az állományszabályozás szempontjából kiemelten fontos, hogy a halgazdálkodási vízterületek hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben.

A kormányhivatal a haltelepítéseket a helyszínen ellenőrizheti, annak dokumentumaiba szabadon betekinthet. Súlyos szabálytalanság esetén a telepítést megtilthatja, felfüggesztheti, illetve a nem engedélyezett halat elkobozhatja.

Az idei esztendőben a járványhelyzet ellenére a tavalyihoz hasonló lendülettel folytatódik a haltelepítés.

A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) folyamatosan dolgozik, hogy a horgászoknak minél jobb fogásaik legyenek. Emellett az országos rendkívüli haltelepítés részeként 63,5 tonna háromnyaras pontyot helyeztek ki a közelmúltban a KHESZ által kezelt állami tulajdonú horgászvizekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában