Galériával, videóval

2020.06.23. 09:57

A nyári napfordulót ünnepelték szombaton

Mennyeknek megnyíló kapuja címmel rendezték meg a nyári napforduló ünnepi szertartását szombat délutántól vasárnap napkeltéig Baji Miklós Zoltán szervezésében a Gabonamúzeumban.

P. G.

20200620_Nyári napforduló ünnepe_Gabonamúzeum_BMZ_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

– Szombaton volt a nyári napforduló ünnepe, a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka ideje. Ez és a számos kultúrában meglévő szokások adták az apropót a programhoz – mondta el hírportálunknak BMZ.

Az eseményt ezúttal is többféle érdekesség színesítette. Felépítettek egy ősi szabadtéri szentélyt, Medovarszki János hagyományőrző közreműködésével megtörtént a kelesztőtűz pattintásos életre keltése, a nyári évforduló ünnepköréről Erdősi Géza tartott előadást, az Őrtüzet Krajcsó András indította. Közreműködött Boross Ildikó énekmondó és a térségben működő dobkörök több képviselője. Nem maradt el a parázson járás, illetve a kötés sem. A kozmológia szerint ez a nap kiválóan alkalmas a házasságkötésre és a nászra is.

Meggyújtották a nagy­szertartásmáglyát, amivel addig tartották a fényt, amíg a nap fel nem kelt. Volt termé­kenységvarázslás, dobolás, éneklés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában