Galériával

2020.06.20. 19:55

A csillagok közé emelik Gyulát

Véglegesen felkerült a nemzetközi csillagászat tudományos térképére Gyula. Az ELTE Természettudományi Karának Csillagászati Tanszéke és az Erdélyi ­Róbert által vezetett, gyulai központú Magyar Napfizikai Alapítvány részvételével nemzetközi konzorcium alakult plazmaasztrofizikai ­kérdések kutatására. A program keretében fiatal kutatók érkeznek majd a városba.

Papp Gábor

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a többi között a Nap mágneses aktivitásának és a napkitörések előrejelzésének vizsgálatára nyert csaknem 3,2 millió eurós támogatást a Space Weather Awareness Training Network projekt (SWATNET), melyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is részt vesz. Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló, fiatal kutatók bevonásával zajló nemzetközi program négy évig tart majd – közölte az ELTE. Az ELTE Természettudományi Karának Csillagászati Tanszéke és a gyulai központú Magyar Napfizikai Alapítvány részvételével nemzetközi konzorcium alakult. A hét ország tudósait összefogó társulást a Helsinki Egyetem koordinálja. A konzorcium által létrehozott SWATNET projekt bekerült az Európai Bizottság által meghirdetett szakprogram nyertesei közé, így a csillagászat területén az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata és megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása. A kutatók többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint a Nap mágneses aktivitásának eredete, a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai, szuperszámítógépes és gépi tanulási módszerekkel történő pontosabb modellezése.

Temesváry János mutatta be a jelentős fejlesztés helyét a víztoronyban /Fotó: Bencsik Ádám/

A program alatt minden fiatal kutató legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában. Emellett a 17 ország 36 kutatóintézetét és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó gazdasági szereplőjét összefogó SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső (EST) előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak a doktoranduszok.

Alt Norberttől, Gyula alpolgármesterétől és Temesváry János villamosmérnöktől, a program helyi koordinátorától megtudtuk, folyamatban van a Magyar Napfizikai Alapítvány támogatási szerződésének aláírása, aminek köszönhetően felújítják és átalakítják a víztorony tetején korábban szintén napfigyelő állomásként működő obszervatóriumot. A támogatást az önkormányzat által elnyert CLLD programon keresztül ítélték meg az alapítványnak.

– Olyan környezetet teremtenek majd, amely alkalmas arra, hogy egyedülálló tudományos fejlesztésnek, majd további tudományos kutatásoknak és megfigyeléseknek biztosítson helyszínt, nem kizárva azt sem, hogy laikusok, civilek és más érdeklődők is látogathassák a teret – emelték ki.

Alt Norbert elmondta, egy nemzetközi tudóscsoportnak sikerült egy olyan automata kettős optikai tengelyű, magneto-optikai filterrel ellátott robottávcsövet (SAMM)kifejleszteni és megépíteni, amely lehetővé teszi a speciális szinoptikus napképek készítését. Ezáltal nagy valószínűséggel megjósolhatóvá válnak az eddig nem előrejelezhető napkitörések.

Az érdeklődés középpontjában

A mai életünk szinte elképzelhetetlen műholdas rendszerek nélkül, amelyek egy erősebb napkitörés hatására tönkremehetnek. A napkitörések okozta károk dollármilliárdos veszteséget képesek okozni évente a műholdas és az elektronikai rendszerekben a világon, éppen ezért az új fejlesztést jelenleg is rendkívüli nemzetközi érdeklődés övezi, hiszen, aki előre meg tudja mondani, hogy mi várható, az egyrészt időt és pénzt takarít meg, másrészt fel tud készülni, és el tudja kerülni a tetemes anyagi károkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában