biztonsági előírásokkal

2020.05.26. 11:24

Zajlik a vizsgaidőszak a megyei főiskolákon

Folyamatosan zajlik a vizsga-, illetve a záróvizsga-időszak a főiskolákon, egyetemeken, így a megyei intézményekben is. A hallgatók különböző biztonsági előírások mellett adnak számot tudásukról.

Hírlap-összeállítás

20200505, Budapest Érettségi koronavírus járvány idején Matematika érettségi vizsga a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. Fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A Szeged-Csanádi egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskolán rektori utasítás szabályozza a záróvizsgák menetét. Az intézmény égisze alá tartozik a gyulai egészség- és szociális tudományi kar, a békéscsabai gazdasági kar, valamint a szarvasi pedagógiai kar. Amennyiben a záróvizsgának van kötelező írásbeli része, az lebonyolítható elektronikus, online teszttel, aminek módjáról és időpontjáról a dékán rendelkezik.

A hallgatókat a záróvizsgára egyenként beosztva, előre meghatározott időpontra hívják be, amiről üzenetben kaptak, kapnak hivatalos értesítést. A vizsgázóknak a vizsga helyszínéül szolgáló épületben való tartózkodás során mindvégig kötelező szájmaszkot viselniük. A vizsgatermekben, a folyosón, lépcsőházban folyamatosan vagy rendszeresen kell szellőztetni.

Javaslat, hogy lehetőleg naponta tíznél több hallgatót ne osszanak be egy záróvizsga-bizottsághoz /Illusztráció: MW/

Az épületben kézfertőtlenítőt kell kihelyezni, és a vizsga idejére szájmaszkot, igény szerint védőkesztyűt kell biztosítani. A záróvizsgák számára nagy légterű termeket kell kijelölni, és az egy időpontban a teremben tartózkodó személyek között az előírt minimum 1,5 méteres távolságot kötelezően kell tartani. Javaslat, hogy lehetőleg naponta tíznél több hallgatót ne osszanak be egy záróvizsga-bizottsághoz. A szóbeli vizsga sikerességéről a záróvizsga lezárultával tájékoztatni kell a hallgatót, akinek ezt követően azonnal el kell hagynia a vizsgahelyszín épületét.

A szarvasi pedagógiai karon személyes jelenlétet igénylő számonkérés nem lesz a vizsgaidőszakban. Mint az intézmény honlapján írják, a vizsgákra a tanulmányi rendszeren keresztül kell jelentkezni, ahol minden tárgynál jelzik a vizsga lebonyolításának módját. Példaként írják, hogy az oktató a jelentkezés sorrendjében egy vizsganapra legfeljebb tíz vizsgázót fogad, körülbelül 30 percig kér számon egy vizsgázót a Skype-on keresztül, a hívást az oktató kezdeményezi.

A gyulai egészség- és szociális tudományi karon a hallgatók ugyancsak online szóbeli, valamint írásbeli vizsgákon adnak számot a tudásukról. Néhány tantárgyból az oktató által kért témában és módon kidolgozott elektronikus beadandó dolgozatokkal teljesíthetőek a vizsgajegy megszerzéséhez a feltételek.

A záróvizsgákon az írásbeli résznél, illetve az írásbeli kollokviumokon online teszteket töltenek ki. A záróvizsgák szóbeli részénél a tantermekben hat személynél – a bizottság tagjait is beleértve – egyidejűleg nem tartózkodhatnak többen. A békéscsabai karon hasonlóan online módon oldják meg a tantárgyi vizsgákat.

Több lehetőség a tantárgyi vizsgáknál

A Szent István Egyetemhez tartozó szarvasi Tessedik Campuson (amely februárban alakult Agrár- és Gazdaságtudományi Karból Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetté) is személyes jelenléttel bonyolítják le a záróvizsgákat, minden hallgató után eredményt hirdetnek.

A tantárgyi vizsgáknál gyakorlati jegyet beadandó dolgozatok alapján is ajánlhatnak meg az oktatók, de élhetnek az úgynevezett online, időzáras teszt megíratásával is, amikor csak előre meghatározott ideig érhető el egy vizsgafeladatsor a digitális felületen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában