Vezetnek és vizsgáznak a tanulók a megyében

Hétfőn húsz vidéki helyszínen, köztük Békéscsabán is újraindultak a közlekedési vizsgák. Néhány oktató a múlt héten már tartott vezetési órákat, de nagyobb számban csak ezekben a napokban térnek vissza a tanulók a volán mögé.

Papp Gábor

Május 5-én kaptunk arról tájékoztatást, hogy másnaptól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák, az utánképzések és a vezetői órák is – mondta el hírportálunknak Baracsi Lajos gyulai gépjármű-szakoktató. Mint elmondta, néhány kollégája már múlt héten meg is kezdte, illetve folytatta a gyakorlati képzést. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványügyi veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva még március 19-i hatállyal függesztette fel a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét, ezzel párhuzamosan szüneteltek a vezetési órák is.

Komoly óvintézkedések mellett zajlanak a vizsgák /Fotók: Lehoczky Péter/

Baracsi Lajos kiemelte, arról is információt kaptak, hogy az első vizsgákat a május 11-i héten, vagyis ezekben a napokban, hétfőtől tartják majd. A szakember hangsúlyozta, értelmezése szerint a szabályozás gátat szab a vizsgaturizmusnak is, vagyis az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, a budapesti és Pest megyei lakosok ebből a célból ezért nem utazhatnak az ország másik részébe. Baracsi Lajos kérdésünkre elmondta, hétfőn már ő is elkezdte a gyakorlati oktatást.

– A szűk két hónapos kihagyás természetesen érezteti a hatását, de tanulóink örömmel és nagy akarattal vágtak neki az óráknak, és mivel tartottuk a kapcsolatot, végig ez a hozzáállás jellemezte őket – tette hozzá. – Az első mozdulatok érthető módon még nehézkesebbek voltak, de az első nap utáni tapasztalatok egyértelműen azt mutatták, hogy a két óra végére minden olyan jól ment, mint korábban.

A gépjármű-szakoktató kérdésünkre leszögezte, a vezetési órák komoly óvintézkedések mellett zajlanak. A tanulók gumikesztyűt viselnek, az autóban egyszerre csak egy diák tartózkodhat. Amikor valaki kiszáll, a járművet fertőtlenítik, illetve szellőztetik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy hétfőn húsz vidéki helyszínen, köztük Békés megyében közel 100 gyakorlati vizsgázó részvételével indultak újra a közlekedési vizsgák hétfőn. A leendő járművezetők szigorú óvintézkedések mellett, csökkentett létszámban, kizárólag védőfelszerelésben adhattak számot felkészültségükről.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az első napon az ország 13 megyéjében, 20 vizsgahelyszínen mintegy 340 jelentkező tehetett számítógépes elméleti vizsgát. Ezen felül közel százan ültek személyautóba vagy motorkerékpárra, hogy a gyakorlati feladatok sikeres megoldásával megszerezzék vezetői engedélyüket.

Fennakadás nélkül zajlottak a vizsgák

A hétfői vizsgák fennakadás nélkül zajlottak. A héten az eddig kiadott időpontok alapján összesen 3000 vizsgázót várnak további újranyíló helyszínekre is. Megerősítették, az egyes vizsgahelyszíneken kizárólag azok jelenhetnek meg, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, budapesti és Pest megyei lakosok tehát egyelőre nem tehetnek közlekedési vizsgát.

A Vizsgaközpont csak akkor szervezi meg a közlekedési vizsgákat és utánképzéseket, ha ehhez járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés – maszk és kesztyű – viselése. A társaság a veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezeli az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosít új időpontot.

 

Koronavírus Békés megyében

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában