fogyasztóvédelem

2020.05.20. 17:25

Több száz üzletet ellenőriztek tavaly Békésben

Folyamatosan emelkedik a szabálytisztelő, jogkövető vállalkozások száma a megyében – tájékoztatott a Békés Megyei Kormányhivatal az előző éves adatok figyelembevétele alapján. Mint kiderült, a fogyasztóvédelmi ellenőrök a fogyasztói és vásárlói jogok maradéktalan érvényesülése érdekében éves ütemterv alapján végzik az ellenőrzéseket.

B. O.

Budapest, 2019. április 10. A Budapesti Kormányhivatal munkatársai bemutató fogyasztóvédelmi ellenõrzést végeznek egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fõvám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenõrzésrõl tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban. MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

A szakemberek a vizsgálatok során az árfeltüntetés, árfelszámítás és a mérés szabályosságát, a terméktájékoztató valóságtartalmát, illetve a hiányos dokumentációval ellátott termékforgalmazást egyaránt vizsgálják. A fiatalkorúak védelme érdekében a kormányhivatal egész évben fokozottan ellenőrzi a szeszes italt és dohányárut értékesítő vállalkozókat, vállalkozásokat.

A hatóság húsvétkor és az év végi ünnepek környékén alapvetően a szezonális termékeket forgalmazó vállalkozásokat ellenőrzi. A szakemberek többféle terméket

– játékokat, villamossági termékeket, bébikompokat, gyermek etetőszékeket, összecsukható kiságyakat, festékeket, lakkokat, fényfüzéreket, lézer pointereket és élelmiszereket, valamint farsangi maszkokat – az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumában vizsgáltattak be.

Az esetek meghatározó többségében a laboratóriumi vizsgálatok mindent rendben találtak, szabálytalanságot az etetőszék, illetve a gyermek tricikli vonatkozásában tárt fel a vizsgálat.

Húsvétkor az élelmiszert forgalmazókat is vizsgálták /Fotó: MTI/

A tavalyi évben mintegy négyszáz üzletet – ebből két tucat webáruházat is – ellenőrzött a hatóság Békés megyében, a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság összege meghaladta a 23 millió forintot. A webáruházak jelentős részénél probléma volt az általános szerződési feltételek e-dokumentumával, de a megrendelés visszaigazolásával is akadtak gondok – derült ki a megyei kormányhivatal hírportálunknak küldött tájékoztatásából.

Békés megyében egyébként a tavalyi esztendőben valamivel többen fordultak a hatósághoz, mint egy évvel korábban; alapvetően szavatossággal, jótállással, közszolgáltatókkal, hírközlési szolgáltatókkal, online kereskedőkkel, árfeltüntetéssel, árfelszámítással, utazási irodákkal, szállásadókkal kapcsolatos panaszok érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában