hulladék

2020.05.04. 19:44

Több panasz érkezik a szigetek miatt Békéscsabán

Visszatérő problémát jelent, hogy néhányan nem a megfelelő módon, hanem illegális hulladéklerakóként használják a szelektív szigeteket, ahol a műanyagot, fémet, papírt és üveget lehet szabályszerűen elhelyezni. Tavaly nyáron pár helyszínt felszámoltak Békéscsabán, azok a területek rendezettebbé is váltak.

Licska Balázs

Szelektív hulladék gyűjtés

Fotó: AS

Tavaly nyáron még 27 szelektív sziget volt Békéscsabán, ezek közül néhányat teljesen megszüntettek, több esetében pedig csak az üveggyűjtési lehetőség maradt meg. Tízet abszolút nem érintett változás, ezek a Lencsési-lakótelepen és a belvárosban vannak.

A többség érti, hogy milyen célt szolgálnak a szelektív szigetek /llusztráció: MW/

Szarvas Péter polgármester elmondta, mivel a családi házas övezetekben élők számára korábban kiosztották a sárga kukákat, ez lehetőséget teremtett arra, hogy a családok elkülönítve gyűjthessék a hulladékot. Ezért ezeken a területeken részben, illetve teljesen megszüntették a szelektív szigeteket. Itt azt tapasztalják, hogy a környezet rendezettebbé vált, nem helyeznek el illegálisan hulladékot.

A megmaradt szelektív szigetek azonban továbbra is problémát jelentenek. A városházára számos bejelentés érkezik, mert egyesek illegális hulladéklerakásra használják a gyűjtőedényeket és azok környezetét. Panaszkodnak a helyiek a rendetlenség miatt, illetve azért is, mert nemcsak újrahasznosítható szemét, hanem kommunális, zöld-, sőt olykor veszélyes hulladék is kerül a szelektív szigetekre, a gyűjtőedényekbe vagy azok mellé. A városvezető kiemelte: folyamatosan figyelik a lakosság jelzéseit, panaszait, így tervezik, hogy az Árpád fejedelem téren a kö­zeljövőben térfigyelő kamerát telepítenek, hogy meggátolják a hulladék szabálytalan kihelyezését.

Szarvas Péter elmondta: azokkal szemben, akik illegálisan helyeznek el közterületen szemetet, a közterület-felügyelők tetten érés esetében intézkedhetnek. Ha tanú igazolja, hogy ki az elkövető, akkor az ügyben rendőrségi feljelentés tehető. Visszatérve a lakossági jelzésekre, kérdésekre: arra vonatkozóan is érkeztek észrevételek az elmúlt időszakban, hogy miért szüntettek meg egy-egy szelektív szigetet. Főleg az olyan területekről futottak be ezek, ahol a családi házas övezet és a társasházak egymáshoz közel találhatóak, ilyen például a Lencsési-lakótelep, az Orosházi út. Ugyanis a társasházban élőknek nincs sárga kukájuk, így nekik nincs lehetőségük külön gyűjteni a hulladékot, pedig szeretnék.

A szemétszállítók is ellenőriznek

Az önkormányzattal közös érdekük, hogy tovább szűkítsék az illegális hulladéklerakás lehetőségét, ami a szelektív szigetek nem rendeltetésszerű használatával együtt megjelent – mondták a szemétszállító cégnél, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél. Az, hogy a helyiek miként használják a szelektív szigeteket, nemcsak településenként, hanem azon belül is változó képet mutat.

Hangsúlyozták, hogy a szelektív szigetek rendeltetésszerű használatát ők is folyamatosan ellenőrzik, és javaslatokat tesznek az önkormányzatoknak azok áthelyezésére, megszüntetésére, ha azokra vagy azok környezetében a szabálytalankodók túl sok idegen, nem újrahasznosítható anyagot, például lomot, veszélyes vagy kommunális hulladékot pakolnak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában