Élménypedagógia

2020.05.04. 18:36

Ökoiskola és mozgáskotta hozta az elismerést

A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola három, a gyermekeket a középpontba állító jó gyakorlatával érdemelte ki az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet.

Ágostonné Farkas Mária intézményvezető lapunknak elmondta, iskolájuk 2008-től ökoiskola, míg 2014-ben kiérdemelte az Örökös Ökoiskola elismerést.

– Munkánk során a fenntarthatóság, valamint a környezettudatosság eszmerendszere köré építjük programjainkat – ecsetelte a szakember. – A természetvédelem kiemelt szerepet kap oktató-nevelő tevékenységünkben. A tanítási órák anyagában hangsúlyosan megjelenik ez a gondolkodásmód, de a természet tanulmányozása tantermen, iskolán kívül, a szabadban is zajlik. Emellett a teljesség igénye nélkül folyamatosan díszítik, zöldítik az iskolát, tankertet is kialakítottak.

A második jó gyakorlat az egészségtudatosságot erősítő Mozgáskotta program, ami elnevezésének megfelelően a gyerekek mozgásfejlődését segíti. Külön érdekessége, hogy a projekt eszközrendszerét – elsősorban az alsó tagozaton – számos tantárgyba beépítették. A matematika, a magyar nyelv és irodalom, valamint a testnevelés anyagában egyaránt szerepelnek a Mozgáskotta elemei. A Gyulai Tankerületi Központ is bemutatta a programot a jó gyakorlatokat népszerűsítő rendezvényei között. Ezenfelül az iskolának ez a projektje bekerült abba a huszonegy pedagógiai modellbe, amelyet tavaly a Klebelsberg Központ díjazott. Az intézmény a tankerületi központ szakmai támogatásával és ösztönzésével adta be a pályázatot.

A harmadik jó gyakorlat az élménypedagógiai elemek felhasználása a tanítás-tanulás folyamatában. Az élménypedagógia a közvetlen tapasztalásokon és a gyerekek, tanulók aktív cselekvésén keresztül tanít. Elsősorban a személyes készségek fejlesztését tűzi ki célul, fejleszti az önismeretet, önértékelést, az egyéni felelősségvállalást és a szociális kompetenciákat.

Ágostonné Farkas Mária elmondta, az érdeklődő pedagógusok óralátogatásokon, workshopokon vehetnek részt, játék- és feladatgyűjteményekkel is segítik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában