Békéscsaba

2020.05.17. 19:51

Nyugodtan fészkelhetnek a jaminai bányatavaknál a partifecskék

Egy munkagép, valamint védett madarak a bányatavaknál – egy ilyen fénykép és hozzá egy írás jelent meg a minap a Facebook közösségi portálon, egy békéscsabaiakat tömörítő csoportban, nagy port kavarva. A kormányhivatal szakemberei helyszíni vizsgálatot folytattak, és megállapították: a munkálatok nem veszélyeztetik a partifecskék, valamint a gyurgyalagok fészkelő- és élőhelyeit.

Licska Balázs

– A bányatavaknál, a téglagyárnál készítettem a fényképet vasárnap. Akkor a markoló pont nem dolgozott – mondta hírportálunknak az ügyet a közösségi portálon elindító békéscsabai, de jelenleg a fővárosban dolgozó Krucsó Zoltán. Mint mondta, érdekli a természetvédelem, az állatok világa, ezért gyakran megfordul a jaminai bányatavak környékén, és viszi a fényképezőgépét is.

– Folyamatosan változik a hely arculata a munkálatok miatt. Az értékes és védett madarak otthonát valahogy meg kellene védeni, érdemes lenne szerintem az egész ­területet védetté nyilvánítani. A fényképen is látszik, hogy jó néhány partifecske és gyurgyalag él, költ arrafelé, amerre a gépek is dolgoz­hatnak, de láttam gulipánokból és gólyatöcsökből is több párt – fogalmazott Krucsó Zoltán.

Nincsenek veszélyben a madarak /Fotó: Shutterstock illusztráció/

– A Békés Megyei Kormányhivatalhoz csütörtökön érkezett hivatalos bejelentés az ügyben – válaszolták hírportálunk kérdésére a kormányhivatalnál. Mint írták: a természetvédelmi hatóság szakemberei – a közösségi médiában már korábban szárnyra kapott híresztelések tisztázása érdekében – helyszíni vizsgálatot folytattak.

– A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a területen dolgozó társaság a szükséges bányajogi engedélyek birtokában, illetve a vonatkozó szakhatósági – így a természetvédelmi hatósági – előírások teljes körű betartásával végez bányászati tevékenységet – folytatták. A kormányhivatalnál kiemelték: a bányászati munka nem veszélyezteti a partifecskék és a gyurgyalagok fészkelő- és élőhelyét, természetkárosítás nem történt. Hatósági intézkedésre nem volt szükség.

A partifecske védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a gyurgyalag pedig fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, ahol azt is írták: a fecskék 2010-ben voltak az év madarai, a gyurgyalag pedig 2013-ban kapott jelentős figyelmet. A partifecske és a gyurgyalag is telepesen fészkel, kedvelik a homokfalakat.

A partifecske kapcsán érdekesség, hogy rendszerint minden évben újabb és újabb költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülhesse. A gyurgyalagról pedig tudni kell, hogy az egyik legszínesebb madár, méhészmadárnak is nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában