Nem egyszerű párafelhőben vásárolni

Sokaknak okoz kellemetlenséget a maszk viselése, de abban talán mindenki egyetérthet, hogy az igazi bosszúságot a szemüvegeseknek okozza. Utánajártunk, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy bepárásodjon a szemüvegünk a maszk viselése közben.

Szilágyi Viktor

Az interneten számos tanácsot adnak honlapokon, fórumokon és közösségi-oldalakon egymásnak a szemüvegesek, hogy mik a bevált módszerek párásodás ellen. Vannak köztük logikus és furcsa megoldások is, mint például az, amit az egyik honlapon lehetett olvasni: „a nyál az egyik legjobb párataszító”.

Először is jó ha tisztában vagyunk az alapokkal, miszerint, hogy a maszk viselése közben hogyan keletkezik a pára.

A pára elsősorban akkor keletkezik, ha a kilélegzett levegő a maszk tetején, az orrnyergünk melletti kis résen bejut az üveg mögé. Természetesen a párásodás függ a hőmérséklettől és számos egyéb környezeti tényezőtől is.

Tehát, ha látni akarunk, akkor két dolgot tehetünk: megszüntetjük a rést, amin a levegő feljuthat a lencse mögé, vagy találunk olyan páramentesítő sprayt, illetve törlőkendőt ami védőréteget képez az üvegen.

Megkérdeztünk egy szakembert és néhány szemüvegest is, hogy ők milyen trükköket vetnek be a zavaró pára ellen.

A szakértő véleménye és tanácsai

Először a Komputer Optikába vettük az irányt, hogy felszerelkezzünk tanácsokkal és néhány hasznos szemüvegtisztító eszközzel, amik remélhetőleg védőréteget alakítanak ki a lencsén.

Tuska János kérdésünkre több, neten fellelhető ötletet is megcáfolt, mint például az egyik legelvetemültebbet, amikor egy hölgy az izopropil alkoholból készített kézfertőtlenítőjét dörzsölte rá a szemüveglencsére. Ez nem segít, ráadásul a lencse rétegei is sérülhetnek.

Ezen felül az a tapasztalat, hogy a műanyag lencse jobban párásodik, mint az üveg, de akadnak olyan szemüvegek is, amik úgy vannak kialakítva, hogy ne párásodjanak, ezeket azért nem teszteltük le külön, mert vélhetően senki sem fog a maszk viselése miatt új szemüveget vásárolni.

Amikben mindenki egyetért

Mielőtt nekiálltunk volna a kapott termékmintákat letesztelni, több tanácsot is kaptunk szemüvegesektől, amik működhetnek, de ezekből csupán kettő volt olyan, amiben minden általunk kérdezett veterán szemüveges egyetértett:

1. A megfelelő maszk vásárlása

A maszk vásárlásakor érdemes egy kicsit drágábbak között keresgélni, amik tökéletesen felveszik az arc formáját, ezáltal orrnyeregnél nem alakul ki a kis rés, amin keresztül a kilélegzett levegő a szemüveg mögé jutva előidézi a párát.

Egy általunk megkérdezett hölgy erre a maszkra esküszik, amit még a Békéscsabai Szakképzési Centrum osztott ki a tanároknak az érettségi vizsgák lebonyolításához

2. A kontaktlencse

Bár sokaknak problémát okozhat a felhelyezése, kétségtelen, hogy a kontaktlencse 100%-ban megoldja a fennálló problémát. Sajnos, ha csak az egyszer használatos kontaktlencse-csomagokat is nézzük, alaposan a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, ráadásul könnyen begyulladhat a szemünk, ha nem vagyunk hozzászokva.

Mi a helyzet a páramentesítő sprayel, illetve törlőkendővel?

Egy szemüvegtisztító, páramentesítő sprayt és két törlőrongyot próbáltunk ki három szemüvegessel, hogy kiderüljön: melyik használata után lesz kevésbé párás a szemüveg. Ha beválnak, akkor az egyik legolcsóbb megoldást nyújthat a problémára.

A termékek mintáját kitakartuk, de jellemzőit és tulajdonságait próbáltuk minél pontosabban körbeírni
Imrének, Gábornak és Ádámnak is sokszor fejfájást okoz a pára

1. A spray

Először a sprayt próbáltuk ki a három szemüvegen. Imrének (a képen balról) műanyag lencsés szemüvege van, míg Gábor (középen) és Ádám (jobbra) üveg lencsés szemüveget visel.

Imre műanyag lencséjén jobban működött a spray, mint a két üveglencsén. A műanyagon a pára még mindig fennáll, de jelentősen jobb a helyzet mint előtte.

Gábor csalódottságában jóformán elhajította a sprayt, ugyanis az ő szemüvegén a mindennapi használat során keletkezett koszréteg jobban védett a párától, mint maga a tisztítóspray.

Ádámnál sem jobb a helyzet: az üveg szebb lett, de jobban párásodik.

2. Az első törlőrongy

Először egy olcsóbb lencsetisztító ronggyal próbálkoztunk, amit kibontva nem tapasztaltunk semmi érdekeset.

Ez a termék tipikusan arra való, hogy az ember egyet berakjon a pénztárcájába, és ha úgy adódik gyorsan megtisztítsa vele a szemüvegét – fogalmazott az egyik tesztalany.

Enyhén nedves, szagtalan szemüvegtisztító kifejezetten szemüveglencsére

Ennél a terméknél elmondható, hogy teljesen eltérő módon viselkedik műanyag és üveg felületen.

Imre műanyag lencséje ismét kicsit jobban párásodott, de jelentősen jobb volt, mint amikor nem volt semmi a szemüvegén (viszont a spraynél kicsit talán rosszabb volt a helyzet), Gábor és Ádám lencséje pedig szinte teljesen páramentes volt.

3. A második törlőrongy

A kicsit komolyabbnak tűnő lencsetisztító hasonló csomagolásban volt mint az előző, itt viszont kibontás után volt olyan tesztalanyunk, aki hátrahőkölt a nagyon erős alkoholszaga miatt, ami még a maszk mögül is érezhető volt.

A csomagolásán látható, hogy szemüvegen kívül fényképezőgépre, távcsőre, telefonra, laptopra is használható

Ennél a szemüvegtisztítónál jól látszik, hogy mindhárom szemüveglencsén remekel, a műanyag kicsit homályos, de pillanatok alatt kitisztul, a Gábor szemüvege jóformán hibátlan, Ádámnál pedig csak részben alakul ki a pára, de ott is hamar eltűnik.

Összegezve tehát elmondható, hogy a szemüvegtisztítók részben védenek a pára ellen, de ez függ attól is, hogy műanyag, vagy üveglencsét használunk. Fontos viszont mérlegelni egy nem elhanyagolható tényezőt a vásárlásnál, főként a törlőrongyok kapcsán: az egyszer használatos, eldobható lencsetisztítók bár jól működnek, jelentősen nagyobb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mintha csak bosszankodnánk okulárénk és maszkunk mögül a boltban.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában