Szabadkígyós

2020.05.08. 11:27

Köddé váltak a Wenckheim-család milliói

Nagy port vert fel az ókígyó­si Wenckheimekkel kapcsolatban, hogy egy 60 éves algériai férfi egy újkígyósi embertől átvett mintegy kétmillió forintnak megfelelő eurót. Mégpedig azért, hogy Magyarországra hazahozatja a férfi rokonainak hamvait, és a családi kriptában helyezi el. Ez azonban nem történt meg, és a pénzt sem adta vissza az algériai ember a jóhiszemű megbízójának.

Nyemcsok László

Békéscsaba egyik ismert arca volt egy algériai férfi évtizedeken át, a ’80-as évek elejétől. Társaival együtt került egy akkori diákcsereprogram keretében Békéscsabára. A Vízműben tanultak, majd érettségiztek. Közülük többen ezután hazamentek, mások viszont maradtak Csabán, és itt dolgoztak, próbáltak érvényesülni.

Karin és Frederick Wenckheim 2008-ban több Wenckheim urnáját hazahozta Bonnból /Archív fotó: Imre György/

Nagyot ugorva az időben, a mostani gyanúsított gyakran felkereste Balogh Józsefet, Szabadkígyós polgármesterét is, akit a kígyósi Wenckheimekről is kérdeztem.

– Községünkben nagyon sok minden a Wenckeimekről szól, elég említeni a kastélyt, mely az ország egyik ékköve – hangsúlyozta Balogh József. – Az algériai fiatalemberrel is sokat beszélgettem arról, milyen jó lenne, ha Wenckheim Józsefnek, a kastélyalapító Wenckheim Krisztina legidősebb fiának a hamvai hazatérhetnének. A férfi elmondta, mindenben segít, mert komoly, főként francia diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik.

A kastély örököse az elsőszülött fiú, Wenckheim József lett, aki 1920-ban kötött házasságot Wenckheim Denise grófnővel. Elsőszülött fiuk, Wenckheim Dénes Szigfrid (1921–1943) a keleti fronton pilótaként halt hősi halált. 1941-ben Cziráky Tonchette grófnővel kötött második házasságából egy leánygyermeke született, Beatrix, aki az USA-ban él. Wenckheim József másik fia, Krisztián katolikus elemi iskoláit Ókígyóson végezte, majd a békéscsabai Magyar Királyi Állami Mezőgazdasági Középiskolába íratták be. 1944-ig, a család külföldre emigrálásáig itt folytatta tanulmányait. Szüleivel együtt előbb Ausztriába, később Algériába került.

Az egykoron Békéscsabán tanult algériai gyanúsított elhitette, hogy Magyarországra tudja hozatni az ott eltemetett Wenckheimek hamvait. Fel is vett az ügyintézésért, a szállítás megszervezéséért hétezer eurót, azaz közel 2 és fél millió forintot. Utána viszont eltűnt. Mint megtudtuk, Wenckheim Krisztián fia, Frederick Újkígyóson vett házat, ott laknak családjával, ugyanakkor sokszor ellátogatnak az ókígyósi ősi kastélyba, ősei otthonába. A csalóról hallani sem akar, ez az ügy a bíróságra tartozik.

Hankó József kutatta a témát

A nagyvilágban szétszóródott Wenckheimek történetének kutatója, Hankó József munkája során számos családtaggal létesített személyes kapcsolatot. Ő kezdeményezte, hogy az ókígyósi kastélyban össze kellene hívni a még élő családtagokat. Ez adta a Wenckheim-világtalálkozó ötletét, amelyre első alkalommal 1997-ben került sor a kígyósi kastélyban, a mezőgazdasági szakiskola, a Szabadkígyósi és az Újkígyósi Polgármesteri Hivatal szervezésében.

Az 1999-ben tartott második világtalálkozót már a család szervezte, gróf Csáky Ilona irányításával. Hankó József 1991–1995 között az akkor még élő szemtanúk vallomása alapján összeállította az azóta eltűnt majorok épületkataszterét, és megjelölte az épületekben lakó, ott szolgálatot teljesítő személyzet létszámát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában