Gyula/Békés

2020.05.18. 13:59

Gazdasági program segítheti a fejlődést

Békés megye második és negyedik legnagyobb városá­ban, Gyulán, valamint Békésen is elfogadták az önkormányzat öt esztendőre szóló gazdasági programját a polgármesterek. Mindkét helyen komoly figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra, a zöldterületekre, a települések fejlesztésére.

Papp Gábor

A gazdasági programok szerint az útfelújításokra minden településen kiemelt figyelmet fordítanak /Illusztráció: MW/

Fotó: Wessely Gábor

Mind dr. Gör­gényi Ernő, Gyula polgármestere és Kálmán Tibor, Békés polgármestere azért hozott döntést az öt évre szóló gazdasági programról, mert a képviselő-testületek a járványhelyzet miatt nem ülésezhettek.

Dr. Görgényi Ernő így összegezte a programot:

– Gyula legyen olyan település, melyet virágzó turizmus, fejlett ipar, környezettudatosan és magas színvonalon kezelt zöldfelületek, pezsgő kulturális élet, igényes történelmi környezet, emberséges helyi társadalom jellemez – húzta alá. – A legfontosabb cél, hogy a település 10 év múlva egy olyan város legyen, ahol szeretnek élni az idősek, ahol szívesen maradnak, illetve tanulmányaik után visszatérnek és családot alapítanak a fiatalok… Gyula egy olyan város legyen a jövőben, mely virágzó turizmusával, modern technológiát képviselő iparával és történelmi környezetével, igényes zöldfelületeivel és emberséges helyi társadalmával igazi vonzerőt jelent az itt élőknek és a Gyulára látogatóknak egyaránt.

A gazdasági programok szerint az útfelújításokra minden településen kiemelt figyelmet fordítanak /Illusztráció: MW/

A szakmai anyag a teljesség igénye nélkül kitér arra, hogy a városban folyamatban van a klímastratégia megalkotása, Gyula körül zöld gyűrűt hoznak létre, folytatódik az erdőtelepítési program. Az önkormányzat működését még transzparensebbé teszik.

Kialakítják a Déli ipari parkot az Airbus-gyár megépítése és további üzemek létesítése érdekében. Nagyszabású útfelújítási program indul, elsősorban a gyűjtőutak felújítására koncentrálva. Folytatódik a város oktatási-nevelési intézményeinek felújítása, a kerékpárutak rekonstrukciója, a járdaépítési program, a várfürdő fejlesztése, a várkert rekonstrukciója.

A nyugdíjasotthonokban korszerűsítést és férőhelybővítést valósítanak meg. „Gyermekparadicsom” elnevezéssel családi élménypark és játszóház létesül a gyulai családosoknak. Az önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi alapellátási szolgáltatások korszerűsítése, fejlesztése is folytatódik, az egészséges város továbbra is stratégiai célkitűzés.

A lakosság életminőségének javítása kiemelt cél

Békésen ugyancsak mintegy harminc oldalban foglalták össze a gazdasági programot. Kálmán Tibor polgármester hangsúlyozta, a legfontosabbnak a lakosság életminőségének javítását tartják, ennek rendelik alá munkájukat és a fejlesztéseket is.

– Jelenleg is több beruházás zajlik városunkban, ezek eredményes befejezése több területen is kedvező változásokat generálhat – húzta alá. – Azon leszünk, hogy az előrelépés folyamatos legyen.

A polgármester utalt arra, hogy felgyorsították a városüzemeltetéssel kapcsolatos kérdések kezelését és megoldását: – Már látszódnak az első eredmények, de további fejlődést is szeretnénk elérni – hangsúlyozta. Külön fejezet foglalkozik a fejlesztésekkel: az intézmények felújításától az agráriumon át a kerékpárutakig számos területre fogalmaznak meg célokat.

– Helyi mezőgazdasági hagyományaink nagyon erősek, aminek érdekében kiemelt együttműködésre készülünk a Békési Kisgazdakörrel – fogalmazott.

A turizmus területén olyan beruházásokat valósítanak majd meg, amelyek nem csak a városba érkező vendégek, de a helyiek számára is kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Dánfok a 150 méteres homokos stranddal, a kikötő és a fürdő további korszerűsítésében gondolkodnak, ahogy a Körösök-brand országos bevezetésében, megismertetésében, népszerűsítésében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában