Békésben is élnek a munkahelyvédelmi bértámogatással

Összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrás jut gazdaságvédelmi intézkedésekre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból. Békésben is több vállalkozás igényelt bértámogatást.

Munkahelyvédelmi bértámogatásra mintegy háromszázmilliót igényeltek Békésből /Illusztráció: MW/

Fotó: Lang Róbert

A döntéssel a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint nullaszázalékos hitelt állítanak a gazdaságvédelmi terv szolgálatába. Így olyan gazdaságvédelmi programokra biztosítanak fedezetet, mint a vállalkozásokat segítő bértámogatás: a 195 milliárd forint összegű program keretében a kieső munkaidőre (maximum 85 százalék) eső munkabér 70 százalékát megtéríti az állam a vállalkozások számára. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint május első hetéig közel 4000 vállalkozás nyújtott be kérelmet 8,7 milliárd forint összegben, az érintett munkavállalók száma 54 ezer fő.

Munkahelyvédelmi bértámogatásra mintegy háromszázmilliót igényeltek Békésből /Illusztráció: MW/

– Megyénkben is lassan újraindul a gazdaság. A május elejéig beadott kérelmek számából azt látjuk, hogy mintegy 2 ezer munkahelyet szándékoznak megvédeni a vállalkozások. A munkahelyvédelmi bértámogatásra igényelt összeg meghaladta a 300 millió forintot.

Mindkét számadat az országos adat négy százaléka – osztott meg információkat a témában dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette, tapasztalataik szerint a vállalkozások összességében pozitívan ítélik meg a kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseit.

– Egyes felmérések szerint a járvány hatására a Dél-Alföld régióban következett be a legnagyobb jövedelemcsökkenés, és itt a legnagyobb a munkahelyüket elvesztők aránya, ezért további intézkedéseket várnak, elsősorban olyan pályázati, fejlesztési forrásokat, amelyek vissza nem térítendő elemet is tartalmaznak – jegyezte meg dr. Orosz Tivadar.

Újabb segítséget is kaphatnak

A kormány újabb segítségként elindítja a munkahelyteremtő bérköltség támogatását – tájékoztatott a megyei iparkamara. E szerint a munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha állami foglalkoztatási szervnél programrésztvevő, nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében.

A támogatás folyósítási időtartama fix 6 hónap lehet, további fix 3 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de legfeljebb 200 ezer forint havonta.

A támogatási kérelem május 18-tól nyújtható be a hirdetmény visszavonásáig. A kérelmeket a foglalkoztatást megelőzően a foglalkoztatni kívánt nyilvántartott álláskereső személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában