Idegenforgalom

2020.05.09. 07:20

Árversennyel számos szállásadó vesztene Gyulán

Gyulán is megkezdődtek a turizmus újraindításának előkészületei. Kisebb számban, de akadnak szálláshelyek, amelyek szigorú higiénés szabályok mellett már a hétvégén fogadhatnak vendégeket, de a legtöbb szálloda és panzió pünkösd hétvégéjére, illetve júniusra tervezi a nyitást. A városban fontosnak tartják, hogy egységes szemlélet jellemezze az idegenforgalmi ágazatot is.

Papp Gábor

Elindulhat a kisvonat, de utasterében is érdemes egymástól 1,5 méteres távolságot tartani

Fotó: Lang Róbert

A korlátozások enyhítéseinek hatásaira valamennyien várakozással tekintünk – nyilatkozta hírportálunknak Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, a szolgáltatók bizakodó szemlélettel kezdték el a szálláshelyek értékesítését, az éttermek teraszai is terített asztalokkal csalogatják a vendégeket. A városban ugyanakkor komplex egészként tekintenek Gyula turizmusára, és fontosnak vélik egy negatív árspirál elkerülését is.

Dr. Görgényi Ernő polgármester és Komoróczki Aliz éppen ezért levélben fordult a turisztikai szektor szolgáltatóihoz, amelyben kiemelték, az előttünk álló időszak kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az újraindulás első hónapjai meghatározóak lesznek a szezonra, sőt a város 2020-as évére nézve.

Elindulhat a kisvonat, de utasterében is érdemes egymástól 1,5 méteres távolságot tartani

– Nekünk, a gyulai turisztikai élet szereplőinek vissza kell szereznünk azt a pozíciót, amit az utóbbi jó néhány év kemény és szervezett munkájával vívtunk ki magunknak. Ehhez viszont terveznünk, szerveznünk és gondolkodnunk kell – együtt, önökkel – hangsúlyozták. – Kulcsfontosságú, milyen stratégiával állunk rajtvonalhoz.

Hozzátették, a kialakult helyzet következményeként egy bizonyos mértékű árcsökkenés széles körben prognosztizálható a szolgáltatói szektorban. Ugyanakkor kérték az optimális ár-érték arány megőrzését. Egy drasztikus árszínvonalesés ugyanis megjósolhatatlan láncolatot indíthat el. A nyomott árak deficitet termelhetnek és később mindez elvárássá válhat a vendégek körében. Csökkenhet a minőségbe vetett bizalom, hiszen sokan azt gondolhatják, hogy „túl szép, hogy igaz legyen”.

– Az utazóközönség árérzékennyé és illojálissá válik. Ez pedig ellehetetleníti a város hosszú távú céljainak elérését, amely szerint Gyula néhány éven belül prémiumvárosként válik közismertté – ecsetelték. Mint nyomatékosították, a város valódi vonzerejét a komplexitása adja.

Ezért kérték, egyben javasolták, hogy a szolgáltatók ne hajszolják egymást árversenybe, hiszen ezzel saját magukat is értékes bevételektől fosztják meg.

– Találjuk meg ehelyett közösen, egymást kölcsönösen segítve annak a módját, hogy hozzáadott értékekkel válhassunk ismét az utazók körében kedvelt desztinációvá – hangsúlyozták hírportálunknak.

Fotók: Imre György

Járhat a városnéző kisvonat

A városban kérdésként merült fel, hogy a gyulai városnéző kisvonat a jelenlegi helyzetben működtethető-e. Ezzel kapcsolatban dr. Csige Gábor jegyző válaszolt a Gyulai Turisztikai Nkft. szakmai oldalán. Mint fogalmaz, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, és ez annak számít, turisztikai közlekedési szolgáltatásnak. Véleménye szerint a 1,5 méteres távolságot meg kell tartani a járműveken. A maszk már más kérdés.

– Tömegközlekedési eszközökre írja elő a kormányrendelet, de a tömegközlekedési eszköz fogalma nem tisztázott jogszabályban, több helyen megnéztem, és a környezet mindenhol arra utal, hogy a közszolgáltatáshoz kapcsolódó, úgynevezett közösségi közlekedésre vonatkozik ez a kifejezés, például a menetrend szerinti buszra, vonatra. Tehát elvileg itt nem kell a maszk használatát megkövetelni, de nyilván nem árt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában