A szűrőbuszban már szombaton is vettek mintákat Békéscsabán

A megyeszékhelyen, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti szűrőbuszban szombaton délelőtt már néhány kiértesített embernél a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tetőtől talpig védőruhába beöltözött munkatársai elvégezték a koronavírustesztet.

Ny. L.

Fotó: Imre Gyorgy

Megyénk 21 településén igazából vasárnap kezdődik meg a reprezentatív mintavétel, az erre kijelölt épületekben. Szombaton olyanok jelentek meg, akik valamilyen okból a számukra megadott időpontban nem tudnak elmenni.

A szűrőbusznál prof. dr. Lengyel Csaba, az SZTE elnöke, prof. dr. Rovó László rektor, dr. Fendler Judit kancellár, valamint dr. Vincze Gábor PhD, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót. Kiemelték, a vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, valamint átfertőzöttek valós számáról.

– A tesztelésen a KSH statisztikusai által véletlenszerűen kiválasztottak vesznek részt 14 év felett minden korosztályból, önkéntesen és ingyenesen – hangsúlyozta dr. Lengyel Csaba. – Nagyon fontos, hogy akik kiértesítést kaptak, jelenjenek meg a vizsgálaton. Így lehet megállapítani, hogyan állunk a járványt illetően, miként alakul majd az életünk, milyen intézkedéseket kell meghozni, tovább enyhíthetünk vagy szigorítani szükséges.

Dr. Vincze Gábor kitért arra, Békés megyében közel hétszáz embert értesítettek ki, mindenkihez személyesen vitték ki a leveleket a kormányhivatal munkatársai.

– Országosan térségünkben az egyik legkevesebb az igazolt fertőzöttek száma – mondta az orvosi kamara megyei elnöke. – Ahhoz, hogy ezt a pozíciónkat megőrizzük, nagyon fontos a szűrés, majd annak eredménye.

Az orr- és garatnyálkahártyából vesznek mintát, valamint vért az ellenanyagok kimutatására. Egy kérdőív kitöltése is információkat nyújt a szakembereknek. Kérdésünkre dr. Vincze Gábor beszélt arról, milyen előnyöket jelent a mintavétel az embereknek. Ha negatív mindkét tesztjük, akkor pontosan tudják, hogy nem estek át a fertőzésen. Így továbbra is maximálisan védekezniük kell a betegség ellen. Ha megfertőződtek, kiderül, milyen stádiumban vannak a fertőzést illetően, mi a teendőjük. Dr. Lengyel Csaba hozzátette, akikről bebizonyosodik, hogy megfertőződtek az új koronavírussal, az állapotuknak megfelelő intézkedés történik. Akik panaszmentesek vagy enyhébb tüneteik vannak, házi karanténba kerülnek. Súlyosabb esetekben a kórházi ellátás Gyulán, de szükség esetén Szegeden is biztosított.

Dr. Fendler Judit kitért arra, 15 szűrőcsapatot állítottak fel megyénkben. Mindegyikben található orvos, asszisztens és adminisztrátor is. A vizsgálat eredményét 24–48 órán belül megkapják az érintettek.

Mindegyik szakember, valamint a sajtótájékoztató után Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is kiemelte, a biztonságérzetünk javítását is szolgálja a teszt. Fontos, hogy biztonságban tudjuk magunkat, illetve családunkat, a környezetünkben élőket, szélesebb körben pedig valamennyi embertásunkat. Ezért fontos a kiértesítettek minél magasabb megjelenési aránya.

Dr. Vincze Gábor elmondta, arról is tárgyaltak, hogy Békéscsabán egy állandó szűrőbázist alakítsanak ki, az egyetem vezetői támogatásukról biztosították ezt a kezdeményezést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában