szigorú szabályok

2020.04.27. 17:25

Újra kinyitnak az edzőtermek Békéscsabán is

Országszerte több edzőterem is újra kinyit, megyénkben sincs ez másként. Ugyanakkor a konditermekben sportolni vágyóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk, amennyiben ezt a fajta mozgásformát választják.

Vágvölgyi Nóra

20200424 Békéscsaba Nyitnak már az edzőtermek újból fertőtleniti a gépeket Szabó Tamás tulajdonos Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az egyik bevásárlóközpontban lévő fitneszterem tulajdonosai még március 25-én döntöttek úgy, hogy egy időre beszüntetik csoportos óráikat.

– Az utóbbi hetekben az edzőink szabadtéren tartanak kiscsoportos foglalkozásokat, és edzéstervet állítanak össze azoknak, akik otthon szeretnének maradni. A teremben egyelőre csak én tartok személyi edzéseket – osztotta meg Hártó-Tóth Zita, a Center Fitness tulajdonosa. Hozzátette, a terveik szerint május közepén fogják fokozatosan újraindítani az óráikat, a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal és folyamatos fertőtlenítés mellett.

Egy másik belvárosi fitneszterem az elmúlt hetekben is nyitva volt, egyáltalán nem zárt be. Szabó Tamás, a terem tulajdonosa hírportálunknak elmondta, a kormányrendelet alapján az egyéni szabadidős sporttevékenység továbbra is folytatható. Termükben kötelezővé tették, hogy az ott edzők használjanak váltóruhát és -cipőt, valamint edzőkesztyűt, belépéskor mossanak kezet és tartsanak egymástól legalább másfél méter távolságot, az öltözőkben is. A gépeket és az eszközöket pedig használat után a kihelyezett fertőtlenítőkkel kell megtisztítani.

Szabó Tamás békéscsabai konditerme – a vendégek kérésének eleget téve – az elmúlt hetekben is nyitva volt. A tulajdonos folyamatosan fertőtleníti az eszközöket /Fotók: Imre György/

– Folyamatosan tájékozódunk a rendőrségnél, tőlük kapjuk az információkat, szabályos-e a nyitvatartásunk – tette hozzá a tulajdonos.

Mint megtudtuk, ugyan érezhetően csökkent a forgalmuk, de a tulajdonos szerint ennek van pozitív hozadéka is, hiszen akik eljönnek hozzájuk edzeni, azok nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mert így könnyebben be tudják tartani a másfél méter távolságot egymástól. Természetesen az iránymutató szabályokat szigorúan betartatják mindenkivel, melyeket a helyiség több pontján is kifüggesztettek.

Szigorú szabályokat kell betartania annak, aki most szeretne kondizni

– Ilyen például a saját törölköző használata, illetve hogy betegen senki nem jöhet edzeni – emelte ki a konditerem tulajdonosa. Azt tapasztalják, hogy elsősorban azok járnak most is rendszeresen kondizni, akik másképp nem tudják megoldani a mozgást, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy így erősítsék immunrendszerüket.

– A vendégeink egy része már a vírus megjelenésekor jelezte, szeretnének továbbra is járni hozzánk, én pedig úgy éreztem, hogy kötelességem biztosítani számukra a lehetőséget a mozgásra. Azt gondolom, hogy tartozok ennyivel a vendégeimnek, hogy ha kérik, kitartok mellettük – hangsúlyozta.

A mozgás jót tesz a léleknek

Csarnainé Hegedűs Nóra a koronavírus megjelenése előtt rendszeresen tartott órákat kismamáknak, édesanyáknak, akiknek most a távolból segít.

– Amikor a vírushelyzet előtti utolsó edzéseimet tartottam, már mindenki arról beszélt, hogy ez az állapot nem egy-két hétig tart majd, így felvetődött bennem, otthonról is folytatom az órákat – emlékezett vissza az aerobikoktató. Időközben neki is nagyon megtetszett a videók készítése, hiszen így megmaradt az állandó kapcsolat a saját követőivel, vendégeivel, és ő sem esett ki a ritmusból.

– Próbálom változatossá tenni a felvételeket. Viszont amiatt vannak aggodalmaim, nem tudom a velem tornázókat javítani, de bízom benne, az instrukcióim alapján helyesen végzik a gyakorlatokat – mondta. Javaslata szerint, akik otthon szeretnék fitten tartani magukat, nézelődjenek az edzők oldalain, és próbálják megtalálni a számukra leginkább testhezálló mozgásformát, hiszen a sportolás nagyon jó hatással van a pszichés állapotunkra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában