Fejlesztés

2020.04.17. 19:55

Új csarnok épülhet a nagybani piacnál Békéscsabán

Több milliárd forintból fejlesztenék tovább a békéscsabai piacot: egy újabb csarnok és egy újabb pavilonsor épülne a bontásokat követően, egy nagy parkolóház létesülne, illetve a környék is teljesen megújulna. A nagybani piac pedig a Kétegyházi útra kerülne. Hanó Miklós alpolgármester szerint a békéscsabai az ország egyik leglátogatottabb piaca, ezért is lenne fontos a beruházás.

Licska Balázs

A látványterv szerint így néz majd ki a megyeszékhely piaca a beruházás után

A beruházás során egy újabb, vasbeton szerkezetű, fedett-nyitott csarnokot építenének a hozzá tartozó kiszolgálólétesítményekkel, elárusítóhelyekkel együtt. Erre a korszerűsített vásárcsarnok és piaci terület melletti, szintén piacként funkcionáló részen, a Szabó Dezső utca 14–22. szám alatti telken – a városi tulajdonban lévő létesítmények elbontását követően – lenne lehetőség. A több mint 6000 négyzetméteres csarnok építménymagassága 6,74 méter lenne, körbekerített, zárható egységként szolgálna. A tetőre napelemes rendszert telepítenének.

A látványterv szerint így néz majd ki a megyeszékhely piaca a beruházás után

– Emellett elbontanák a meglévő, elavult pavilonsort, annak helyén egy újabb pavilonsort építenének közel 250 négyzetméteren a Trefort utca 5–7. szám alatti telken – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

Hogy kielégíthessék a parkolási igényeket, a Szabó Dezső utcában, a gazdabolt melletti – jelenleg is parkolóként használt – területen háromszintes parkolóházat építenének, rámpás felhajtóval, két személyfelvonóval. A mintegy 4700 négyzetméter összesített alapterületű parkolóház 292 személygépkocsit fogadhatna be, a ferde rámpatetőre itt is napelemes rendszert telepítenének. Teljesen átépítenék a Szabó Dezső utcai közterületet az újabb csarnok és a parkolóház között: ez 200 méternyi út korszerűsítését, 97 parkoló kialakítását, két zebra létesítését, járdák építését jelenti például.

Parkolóház

Az Illésházi utcában parkolósáv lenne, 13 kocsinak; a meglévő vásárcsarnok melletti Piactér utcában pedig közel 100 méter utat építenének és 29 parkolóhelyet alakítanának ki. A nagybani piacot kiköltöztetnék a Kétegyházi útra: 9000 négyzetméteren alakítanák ki az ehhez szükséges infrastruktúrát, ami közlekedési felületeket, parkolókat, szociális és irodablokkokat, világítást takar.

– Az önkormányzat minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik, most a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás van folyamatban – folytatta dr. Sódar Anita. Jelezte: a Modern Városok Program keretében elkészült az a kormány-előterjesztés, ami arról szól, hogy biztosítanák a beruházás megvalósításához szükséges támogatást. Az előterjesztést még véleményezik a szaktárcák. Ha megvan a kellő forrás, azaz a támogatás, a város akkor tud a közbeszerzési eljárásban eredményt hirdetni és szerződést kötni a legelőnyösebb ajánlatot benyújtó céggel. Hogy ez mikor lehetséges, nem tudni, de a kivitelezést a szerződéskötéstől számított 750 napon, tehát nagyjából két éven belül kellene befejeznie a nyertesnek.

Beküldött fotók

Túlnőtte magát a létesítmény

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, a békéscsabai az ország egyik leglátogatottabb piaca. Sok mezőgazdasági kistermelőnek biztosít megélhetési lehetőséget az, hogy ott kínálhatja friss portékáit, sokaknak pedig kiváló vásárlási lehetőséget jelent, hiszen vevőként kiváló minőségű árukkal, jó felhozatallal találkozhatnak. Hangsúlyozta: a piac túlnőtte magát, annyi terméket szállítanak be Békéscsabáról és környékéről, ezért van szükség a további fejlesztésére.

Jelenleg a legnagyobb gondot a parkolás jelenti. Normál időszakban, szerdánként és szombatonként a környékbeli utcák is megtelnek autókkal. Ezért egy 21. századi megoldásként egy nagy parkolóházat építenének. A nagybani piac helyén egy újabb csarnok épülhet, emellett a piac környéki utcákat szintén rendbe tennék a nagyberuházás során. Hanó Miklós kiemelte azt is: a piac a város meghatározó létesítménye, turisztikai szempontból is egyre fontosabbá válik.

Beküldött fotók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában