Bővítés

2020.04.27. 13:59

Tovább rövidülhet a bölcsődei várólista Békéscsabán

Kétszázmillió forintot nyert Békéscsaba a Lencsési lakótelepi, Pásztor utcai bölcsőde fejlesztésére, bővítésére. Egy újabb épületszárnyat és benne egy újabb, 12 férőhelyes csoportszobát alakítanak ki. A beruházástól azt remélik, hogy rövidül a várólista, hamarabb kielégíthetik a szülők igényeit.

Licska Balázs

Dr. Ferenczi Attila: a beruházással támogatjuk a kisgyermekes szülők munkavállalását /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Az önkormányzat 200 millió forint támogatást nyert a Pásztor utcai bölcsőde fejlesztésére, bővítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – ismertette közleményében a városfejlesztési nonprofit kft.

A beruházás részeként egy 12 férőhelyes csoportszobát alakítanának ki, a hozzá szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt. Ezek a meglévő épület központi folyosójához zárt közlekedővel kapcsolódnak majd. Hozzátették, a magas színvonalú szakmai tevékenység megvalósítása érdekében eszközöket szintén beszereznek. Kiemelték, az önkormányzat célkitűzése találkozik a pályázati felhívás elképzelésével, hiszen a beruházással támogatják a kisgyermeket nevelők munkavállalását, segítik a családokat.

Dr. Ferenczi Attila: a beruházással támogatjuk a kisgyermekes szülők munkavállalását /Fotó: Imre György/

– A fejlesztés a Pásztor utcai bölcsőde jelenlegi nagy játszóudvarán valósul meg, de nem kell aggódni, marad elég terület a játékra – hangsúlyozta a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója. Bogár Éva elmondta, lényegében egy újabb épületszárny épül, amit természetesen összekötnek a meglévő épülettel. Abban lesz egy 12 férőhelyes csoportszoba, valamint egy mellérendelt multifunkcionális terem, amivel egybenyitva az intézmény akár rendezvényeknek is otthont adhat. Emellett fejlesztőszobát, kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. Kiemelte, jelentős eszközbeszerzésre van kilátás, több fejlesztőeszköz, játék érkezik a bölcsődébe.

A három önkormányzati bölcsődében – a Pásztor, a Szigligeti utcaiban és a belvárosiban – jelenleg 284 férőhely található. Emellett működik Jaminában a MIVA bölcsőde 54 férőhellyel. Bár a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően rövidültek a várólisták, nem szűntek meg – mondta Bogár Éva. Ezért a mostani, 12 férőhellyel való bővítéstől azt remélik, hogy tovább mérséklődik a várakozók száma, a bölcsődék rugalmasabban igazodhatnak a szülői igényekhez, azokat hamarabb kielégíthetik.

Remélik, több gyermek születik

A fejlesztés összhangban van a kormányzati célokkal: a családok, illetve a kisgyermekes szülők munkavállalásának támogatásával – mondta dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő, a Lencsési lakótelepi részönkormányzat vezetője. Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy több gyermek születik, illetve, hogy a szülők munkavállalása miatt több gyermek elhelyezésére lesz szükség. Ezért lényeges a férőhelyek számának bővítése. Ismertette, miszerint korábban több elképzelés is felmerült, miként lehetne növelni Békéscsabán a bölcsődei férőhelyek számát. Végül a Pásztor utcai intézmény bővítése mellett tették le a voksukat, ami jól felszerelt, kiváló szakembergárdával rendelkezik, a bölcsődében magas színvonalú szakmai munka folyik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában