Vállalkozás

2020.04.28. 11:29

Még tart a lendület a békési építőiparban

A múlt hónapban arányaiban Békésben volt a legkisebb mozgás az építőipari ágazatban, legalábbis a korábbiakhoz képest megyénkben tűnt el a legkevesebb építőipari vállalkozás. Munkák vannak, a jelenlegi helyzetben azonban a cégek vagy előre, vagy a korábbiaktól eltérően jóval rövidebb határidővel fizetnek a partnereiknek. A családi házakat érintő projektek is átalakulhatnak, megszűnhet a „kalákában” építkezés hazai gyakorlata.

Busi Ottó

Jelenleg az ágazatban tevékenykedő vállalkozások nyárig vannak ellátva munkákkal /Illusztráció: MW/

Fotó: Bús Csaba

Az Opten céginformációs szolgálat szerint középtávon több építőipari cég szűnhet meg, különösen akkor, ha elhúzódik a járvány és a megszüntetésre irányuló eljárások elszaporodnak. A cégalapítások tekintetében pedig erős csökkenés valószínűsíthető már áprilistól.

Véleményük szerint az építőipar egy része azonban még vélhetően lendületben marad, sőt a folyamatok rövid távon még gyorsulhatnak is, hiszen a vállalkozások igyekeznek a korábban megkezdett beruházásokat befejezni, az alapanyagokat beszerezni.

A megyei szereplők is hasonló véleményen vannak, az általunk megkérdezettek jelenlegi projektjeiket viszik, ezek nyárig kitartanak.

Szolga Krisztián építésvezető megyei tapasztalatait megosztva elmondta, alvállalkozóikkal már előre le vannak szerződve, fennakadások nélkül zajlanak a kivitelezések. A jelenlegi helyzetben azonban a cégek vagy előre, vagy a korábbiaktól eltérően jóval rövidebb határidővel fizetnek a partnereiknek, de egyes eszközökből, anyagból érzékeltető a hiány, vagy lassabb azok beszerzése.

Jelenleg az ágazatban tevékenykedő vállalkozások nyárig vannak ellátva munkákkal /Illusztráció: MW/

Kovács Szabolcs, a családi és társasházak tervezésével és kivitelezésével foglalkozó békéscsabai Garda-Ház ügyvezetője elmondta, jelenleg a korábban elvállalt és megkezdett kisebb telkes családi házak építkezése zajlik. Ezek nyáron futnak ki. A jelenlegi állapotokról elmondta, nagy változást nem lát saját helyzetükben, de véleménye szerint a családi házas építkezések átalakulhatnak a közeljövőben. A kalákában családdal, barátokkal, az egyes szakmák képviselőinek segítségével történő kivitelezések megszűnhetnek, de erről nem a jelenlegi járványhelyzet, hanem egy energetikai szabályozás tehet. 2021-től az újonnan épített házak energiaigényének 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni, ez az elvárás pedig jelentős kihívás elé állíthatja az ismerősi körrel építkező otthonteremtőket.

A megyeszékhelyről szólva még hozzátette, kevés a telek, ami pedig van, az a legtöbb érdeklődő számára megfizethetetlen. Jelenlegi projektjeikről, azok árairól szólva úgy fogalmazott, a szerkezetkész családi házakkal 125 ezer forintos négyzetméteráron számolnak, amire még hozzájön az általános forgalmi adó, míg komplett, kulcsrakész ingatlanok ettől 100 ezer forinttal drágábban húzhatók fel a megyeszékhely és annak környékén.

A megyében a legkisebb a mozgás

Az Opten céginformációs szolgálat adatai szerint márciusban országosan 529 cégalapítást tettek közzé az építőiparban, ami 9 százalékkal haladta meg a 2019-es havi átlagot és 80 százalékkal több a megszűnt vállalkozások számánál. A társaság cégfluktuációs indexe – mely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez – márciusi értéke országosan átlagosan 18-19 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve ez Békésben érte el a legjobb értéket, 6,3 százalékot, azaz itt volt a legalacsonyabb a fluktuáció. Békés megyében márciusban két építőipari cég szűnt meg, ötöt pedig felszámoltak. A szomszédos Jászság áll a lista másik végén 37,5 százalékos indexszel; ott tíz cég szűnt meg és nyolcat számoltak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában