Békés megye

2020.04.20. 11:14

Alig nyitott ki a tarcsai kikötő, már halóriások is előkerültek

Néhány nappal ezelőtt ismét megnyitotta kapuit a köröstarcsai kishajókikötő az érdeklődők előtt. A Kettős-Körös partján fekvő létesítmény már szinte nyolcvan százalékban megtelt, és a horgászok sem panaszkodhatnak a szerencsére, alig egy hét alatt már több halóriást is fogtak. A megye más részén is zajlik az élet, folyamatosak a telepítések, és sokan keresnek kikapcsolódást a vizek mellett.

Csete Ilona-Papp Gábor

2020.04.10. Merenye Horgászat a merenyei tavon. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A legfontosabb változás az előző szezonhoz képest, hogy nagymértékű tereprendezést hajtottunk végre, amely elsősorban a horgászok, a kikötő használóinak biztonságát szolgálja – nyilatkozta hírportálunknak Szabados Gábor, a létesítmény vezetője. Mint megtudtuk, a környezetet előzetesen hivatásos erdészeti szakember tekintette át, az ő álláspontja alapján vágtak ki, illetve nyakaztak fákat. Az érintett növények állapota indokolta mindezt. Ugyanakkor ötven cserjét is elültettek, hogy megmaradjon a zöld környezet. A munkálatok a Délalföldi Erdészeti Zrt.-vel, a DALERD-del együttműködésben valósultak meg, hogy minden a lehető legszakszerűbben történjen.

Békés megye vizei halban gazdagok, a kopoltyúsokban dúskálnak a horgászok /Fotó: MW/

Szabados Gábor kérdésünkre kiemelte, a köröstarcsai kettős öblözetű kikötőben mintegy nyolcvan hajónak, illetve csónaknak tudnak helyet biztosítani.

– A helyek nagy része alig pár nap alatt betelt, talán 10-15 hajót tudunk még fogadni – tette hozzá ezzel kapcsolatban. A „vízi megállóhely” üzemeltetője kifejtette, a bérlők döntő többsége Békés megyei, de akadnak olyanok is, akik a megyén kívülről érkeznek Köröstarcsára. A hajósok túlnyomó része horgász, de vannak, akik kizárólag a Körösök vadregényes tájai, a békés miliő miatt keresik fel a létesítményt. Külön előnye a kikötőnek, hogy itt egy ősmeder található, ami még érdekesebbé teheti a kalandozásokat. Persze a pecások is szeretik a Körösök vidékét, ezért is, azért is. Egy biztos: az elmúlt napokban nem kellett csalatkozniuk, hiszen gyönyörű halak akadtak horogra, jellemzően óriási pontyok és harcsák. Készült is néhány remek fotó ezekről a fogásokról, amelyek bejárták az internetet.

Programokban idén sem lenne hiány

A különleges ősmeder vonzza a kalandos hajósokat /Fotó: Lehoczky Péter/

– Természetesen mi sem lehetünk közömbösek a koronavírus-járvány iránt, sőt – tért át napjaink megkerülhetetlen témájára Szabados Gábor. – Vendégeinket is arra kérjük, hogy tartsák be a különleges helyzet miatt előírt horgászati szabályokat. Idén éppen a személyes kontaktusok minimalizálása miatt a büfét sem nyitottuk ki, és nem is fogjuk megtenni, amíg a körülmények nem változnak. A kikötő több horgászprogrammal készült az idei szezonra. A harcsázókkal egy igazi szaktekintély osztaná meg gondolatait, s emellett egy teszthorgászati napot is szerveznének. Hogy ezekből a rendezvényekből lesz-e, lehet-e valami, az persze még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy ha kiírnak pályázatokat, akkor az önkormányzat indulni fog azokon.

Egy szép fogás /Fotó: BMH/

– A köröstarcsai kikötőt rengetegen keresik, örülünk, hogy rengeteg a visszatérő vendég. Mi pedig azon leszünk, hogy a látogatók komfortérzete a legjobb legyen. A Bejárható Magyarországért Program keretében tavaly is sikerült beruházást végrehajtanunk, és abban bízunk, hogy ez idén sem lesz másként. Persze nagyon sok minden függ attól, hogy miként alakul a járványhelyzet, ami számtalan dolgot befolyásolhat – fogalmazott Lipcsei Zoltán polgármester.

A Kettős-Körösön is be lehet lógatni /Fotó: Lehoczky Péter/

Strankézilabda-pályával fokoznák az élményeket

Szó van arról, hogy egy strandkézilabda-pálya is gazdagítaná a létesítményt. Erről már megtörténtek az első egyeztetések Lipcsei Zoltán, Szabados Gábor és Molnár Zoltán, egykori kiváló NB I.-es játékos, a tarcsai kézilabdacsapat edzője között. A terv szerint két szabályos méretű, 27-szer 12 méteres strandkézilabda-pályát alakítanának ki, ahol – amennyiben megváltozik a mai nehéz helyzet – már idén nyáron rendeznénk egy népszerűsítő tornát.

A gyopárosi terep bevált horgászhely /Fotó: Csete Ilona/

Zajlanak a tavaszi tóparti munkák Dél-Békésben is

A Mezőhegyesi Sporthorgász Egyesület tagjai mozgalmas napokat élnek. Elnökük, Bársony László elmondta, az érvényben lévő szabályok betartásával náluk is lehet horgászni.

– Terveztünk horgászversenyt tavaszra, de le kellett mondanunk. Tennivaló viszont akad bőven – mutatott körbe a rendezett tóparti környezetre utalva. Fűnyírás, a nádvágás utómunkálatai, a tóparti fák metszése valóban gondos kezekre utalnak.

– Eddig kétszer telepítettünk összesen 15 mázsa pontyot. A terv, hogy tartsuk a korábbi 3-4 hetenkénti telepítési ütemet. Itt is érezteti hatását a járvány, kevesebb vendéghorgász vált napijegyet – tette hozzá. Közösségi oldalukon pedig egy igen kellemetlen jelenségre hívta fel a figyelmet. Megszaporodott az elpusztult, nagy méretű halak száma. Úgy véli, kifogásukkor nem megfelelően védik őket.

– Ezek a halak a tó törzsállományát képezik. Komoly sportélményt képviselnek. Anyagi értékük sem elhanyagolandó. Közös érdekünk, hogy megóvjuk őket. Kérek mindenkit, hogy a legnagyobb körültekintéssel bánjanak velük. Kifogás után kizárólag matracra fektessük, egy-két perces fotózás, és sebfertőtlenítés után kíméletesen engedjük vissza. A sportszerűtlen bánásmódot, a halak védelmének érdekében, az egyesület vezetősége a jövőben szankcionálja.

Végegyházán is aktív a helyi egyesület

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2010-ben alakult 23 taggal, jelenleg majd kétszázan vannak. Horváth László elnöktől megtudtuk, a helyi horgászok érdekképviselete mellett folyamatosan tesznek a térség környezetvédelméért. A halállományt fejlesztik, idén 2,5 mázsa amurt, 10 mázsa pontyot telepítettek.

– A tó mellett két főt alkalmazunk. Munkánkat tavaly 21 szerződéses és ötven alkalmi önkéntes segítette – sorolta az elnök, aki büszkén újságolta, megkapták a Végegyháza Közösségéért emlékplakettet, amellyel az elmúlt időszak tevékenységét ismerték el. Fejlesztéseik folyamatosak a víz körül: Leader-forrásból nyolc kiülőt helyeznek el a parton, fokozva a horgászok komfortérzetét.

Orosházán a ponty mellett dévérkeszeg is horogra akadhat

Aki Orosházán a horgászszenvedélyének akar élni, az legjobban teszi, ha a gyopárosi északi és déli tónál, a homokbányánál is megpróbálja. Ravasz Mihálynak három éve kedvenc helye a gyopárosi tópart, ahol zsákmány is szinte minden alkalommal akad. A jó idő kicsábítja, a kellő távolságot pedig megtartja másoktól. Azt már Pelle Zsolttól tudtuk meg, hogy a pontytelepítések mellett a homokbányába került dévérkeszeg és előnevelt süllő is. Az embereknek most több a szabad idejük, aki teheti, horgászik. Van rá példa, hogy azt is maszkban teszik. A Kinizsi Horgász Egyesület titkára elmondta, májusban, a horgászverseny idejére öt mázsa fogható pontyot telepítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában