online kérdőív

2020.04.14. 11:25

A fiatalok többsége szereti Békéscsabát

Április 15-ig tölthetik ki a 12 és 25 év közötti fiatalok a békéscsabai Ifjúsági Közösségi Felmérés részeként összeállított, 29 kérdésből álló online kérdőívet. Többek között a válaszok alapján készül majd el a következő öt évre szóló városi ifjúsági koncepció és cselekvési terv. Az eddigi válaszadók jelentős része középiskolás, 15 és 19 év közötti, és kétharmada szereti Békéscsabát.

Licska Balázs

Garabonci‡s f‡kly‡s felvonul‡ssal kezd?dštt el BŽkŽscsab‡n

Fotó: Imre György

Napi hány óra szabadidőd van, mivel töltöd azt legszívesebben? Mi jut eszedbe Békéscsabáról, mit szeretsz, mit nem szeretsz benne? Látogatod-e a közösségi tereket, a Csabagyöngye Kulturális Központtól a belvárosi kocsmákig, milyen számodra az ideális, vonzó közösségi tér? Milyen típusú programokon vennél részt szívesen? Melyek a legsúlyosabb problémák, amiket a közvetlen környezetedben tapasztalsz? Öt év múlva hol képzeled el magad?

Ez pár kérdés abból a 29-ből, amire válaszokat várnak a szakemberek. A kérdőívet április 15-ig lehet név nélkül kitölteni a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány honlapján. Az online űrlap része az Ifjúsági Közösségi Felmérésnek, amit a polgármesteri hivatal szakosztálya koordinál. A lebonyolításban együttműködő partner a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány.

A középiskolások fontos eseménye minden évben a Csabai Garabonciás Napok a fáklyás felvonulással /Archív fotó: Imre György/

Utóbbi szervezet elnöke, Zsótér Mária elmondta, a március 15-ei indulás óta mintegy 1300-an töltötték ki az online kérdőívet, ami jelentős eredmény, hiszen előzetesen

800-ra számítottak. A 15-19 éves korosztály a legaktívabb, és a válaszadók 98 százaléka tanul. Ez visszaigazolta a tapasztalatukat, miszerint Békéscsabán és országosan is elmondható: az ifjúsági munka számára a célcsoport tagjai elsődlegesen addig érhetők el eredményesen, amíg a közoktatásban vesznek részt.

Érdekes, hogy jelentős számban töltötték ki a kérdőívet bejáró és kollégista fiatalok – ennek indoka az lehet, hogy a megyeszékhely iskolaváros. Ők azok, akik a jövő békéscsabai lakosai lehetnek, hiszen ha kapnak olyan élményeket, lehetőségeket, akkor talán később itt telepszenek le.

– Ezek az adatok csak ráerősítenek arra az eddigi gyakorlatra, hogy a város számára nem szabad különbséget tenni az itt élő és ide járó fiatalok között az ifjúsági feladatok, programok támogatásában. Ez az adat egyben a felelősségünket is megerősíti. Ugyanis, amit Békéscsaba befektet ezekbe a fiatalokba, az nemcsak a városban hasznosul, hanem szerte az országban – fogalmazott a közösségfejlesztő szakember.

– Vagyis, amit általunk megtanulnak – például közéletiség, szervezeti kultúra, önkormányzatiság, párbeszéd, rendezvényszervezés, önkéntes munka terén –, azt más településeken, közösségekben, később munkahelyükön, tanulmányaik során hasznosíthatják. Viszont sosem felejtik el, hogy mindezt Békéscsabán élték meg. Középiskolásnak lenni nagyon jó dolog, és ha mi, felnőttek támogatni tudjuk őket abban, hogy saját magukat megszervezzék, programjaik, közösségeik, tereik legyenek, akkor mindezzel a városhoz való kötődésüket erősítjük – emelte ki.

– Békéscsabáról a válaszadók nagy része pozitívan gondolkodik, csaknem kétharmada szereti a várost. Ez mindenképpen fontos visszajelzés, de meg kell nézni azt is, hogy azok, akik közömbösek vagy nem szeretik, indokolták-e a válaszukat, hiszen minden visszajelzés értékes. A legsúlyosabb problémák, amit a környezetükben a válaszadók tapasztalnak, a leterheltség és az elvárások – zárta Zsótér Mária.

Közösen keresik a megoldásokat

A fiatalokkal foglalkozó, jelenleg érvényes városi ifjúsági koncepció és cselekvési terv idén év végén jár le, ezért a szakemberek egy újabb dokumentumot készítenek. Zsótér Mária elmondta, ahogy a kérdőív előkészítésében is városi intézmények, szervezetek szakemberei, fiatalok vettek részt, úgy majd az ifjúsági koncepció és cselekvési terv elkészítésében, illetve a következő öt évben a megvalósításban is számít a város a közreműködésükre. A válaszokat és a megoldásokat közösen keresik, fogalmazzák meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában