Békéscsaba

2020.04.11. 18:15

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek

A rendkívüli helyzetre való tekintettel szűk körben emlékeztek meg a Felvidékről kitelepített magyarokra szombaton Békéscsabán.

A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen, tekintettel arra, hogy ezen a napon indították el az első transzportot a Felvidékről a vagonokba kényszerített magyarokkal.

Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar családot hurcoltak, akik Békéscsabán és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.

Békéscsaba Önkormányzata minden évben megemlékszik erre napra, amikor több tízezer embernek kellett azonnal a hazáját, az értékeit hátrahagyni, és egyetlen bőrönddel és néhány bútorral elindulni az ismeretlenbe.

Mivel a körülmények nem teszik lehetővé, hogy idén megemlékezzenek a békéscsabaiak az elhurcoltakra, szombaton szűk körben Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait a Városháza árkádsorán a kitelepítést átélők tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában