galériával és videóval

2020.03.01. 12:15

Mohácsi busókkal űzték el a telet a kovácsháziak

A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, 2012 óta pedig hungarikumnak számít. A télűzésre ők vállalkoztak vasárnap Mezőkovácsházán, sok látogatót az utcákra csalva.

Cs. I.

A mezőkovácsházi városi könyvtárban reggeltől kézműveskedtek gyerekek apukákkal, anyukákkal, nagyszülőkkel, hogy álarcaikat majd a felvonuláson magukra ölthessék. Egy óvodás kislány, Hegyi Lia miután hercegnős álarcával elkészült, megmutatta nekünk a hátizsákjában magával hozott ,,célszerszámait,,: olyan zajkeltő eszközeit, amiket az óvodában készített. Ötletes csörgőivel nagyon várta, hogy ott lehessen a felvonuláson apukája kíséretében.

A 6 éves kis busóval, Varga Dominikkal is a felvonulásra készülődők között találkoztunk, a kisfiúval szívesen fotózkodtak gyerekek, felnőttek egyaránt. Elmesélte az óvodás, imádja a busókat, gyakran nézi a róluk készült filmeket, ezek hatására kérte meg szüleit, Mohácson készíttessenek neki eredeti busó álarcot. Dominik nagy népszerűségre tett szert megjelenésével, a ráadásként magával vitt kampós botjával, kereplőjével, kolompjával.

A Békésről érkezett Belencéres néptáncegyüttes táncosai gyönyörű népviseletben szintén a fényképezők kereszttüzébe kerültek, amikor megjelentek a könyvtárnál. Barbi Zsolt kisbíró miután kihirdette, hogy ez már a város történetében az ötödik télűző alkalom Albertus László könyvtárigazgató és csapatának a jóvoltából, a mohácsi busókkal az élen elindultak a felvonulók, majd zenés, táncos forgatagot alkotva még többeket csaltak a főutcára, a városháza előtti térre.

Ott még többen csatlakoztak hozzájuk (érkeztek vidékről is, miután hírét vették annak, milyen látványos télűző a programja van a városnak). Egy karikás ostort pattogtató is erre az eseményre hívta fel a figyelmét az arra közlekedőknek.

A művelődési ház mögötti téren folytatódott a télűzés kiszebáb elégetésével.

A mohácsi busók délután, 14 órától Battonyán vállalkoznak a télűzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában