Galériával

2020.03.10. 19:49

Megemlékeztek a székely szabadság napjáról Békéscsabán

A székely szabadság napja alkalmából tartottak kedden megemlékezést több tucatnyi résztvevővel Békéscsabán, a Szent István téren: szólt a Nélküled, valamint székely és magyar zászlók is lobogtak. Arra buzdítottak mindenkit, támogassák a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

Békéscsaba 166 éve, 1854. március 10-én végezték ki a Marosvásárhelyhez tartozó Postaréten a székely vértanúkat: bágyi Török János kollégiumi tanárt, martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és nagyváradi Horváth Károly földbirtokost. A Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott 1848/49-es forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani.

A megemlékezésen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő gondolatait Tomanek Gábor, a Jókai színház művésze tolmácsolta. A politikus szerint a vértanúk azt vallották: vagy szabadságban élnek, vagy meghalnak büszkén. Elhangzott, 166 éve nem volt kegyelem azon székelyeknek, akik hittek a szabadságban.

– A székelyek évszázadokon keresztül részét képezték a magyarságnak, és amíg korábban ők támogattak minket, addig most nekünk kell segítenünk őket – fogalmazott Herczeg Tamás. Arra buzdított mindenkit, támogassa a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, melynek lényege, hogy az Európai Unió a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A politikus úgy véli, mindent meg kell tenni a kezdeményezés sikere érdekében, hiszen ez most egy szabadságharc a székelyek megmaradása érdekében.

Szűcs Benjámin Ottó baptista lelkipásztor azt mondta, közösen kell őrizni azok emlékét, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc bukása után is küzdöttek a Habsburg önkényuralom ellen. Kiemelte, erőt kell meríteni az elődök bátorságából, önzetlenségéből. Új irányt vehet Erdély a mostani, kritikus időkben, foglalkozni kell a jövővel. Párhuzamot vont a toronyépítés és a szabadságért való tusakodás között. Aláhúzta, csak összefogással lehet tornyot építeni, amihez forró szívre és hideg fejre van szükség.

A székely miatyánkot Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója szavalta el: „Add, hogy még egyszer legyen boldog Székelyhon minden hű fia!… Hogy a Székely csak győzni fog!” A Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezete képviseletében Nadj Levente olvasta fel Wass Albert: Emlékezés egy régi márciusra című művét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában