Itt a tavasz

2020.03.31. 19:59

Már rügyeznek a gyümölcsfák a megyében

A gyümölcsfák – kultúrától függően – már elkezdtek rügyezni. Az ágazati szereplők idén jó virágzást várnak, ami esély lehet a jó termésre is. Enyhe volt a tél, a kártevőket nem gyérítette fagy, melyek így magasabb egyedszámmal támadhatnak, ez a szakemberek szerint kezelhető. Jelenleg a kajszi- és az őszibarack valamivel korábbra várható, a többi gyümölcs a szokásos fejlődési időszakát éli.

Busi Ottó

A csorvási Hunapfelnél metszik a fákat, és készülnek a kártevők elleni harcra /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Többek közt a tavalyi relatíve gyenge gyümölcstermés miatt most a legtöbb gyümölcsfajnál viszonylag jó virágzást várunk, tehát megvan az esély egy nagyon jó idei gyümölcstermésre is – mondta el dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nemrégiben. Megjegyezte, a korábbi évekhez hasonlóan az elmúlt tél is szokatlanul enyhe volt.

Nemesnyik István, a csor­vási Hunapfel, a régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztőjének ügyvezető igazgatója elmondta, az enyhe tél hátránya, hogy a kártevők ilyenkor kevésbé gyérülnek, jobban átvészelik a hidegebb időszakot, ami azt jelenti, hogy egy magasabb induló populáció kezdheti meg a növények károsítását a jó idő beköszöntével.

A csorvási Hunapfelnél metszik a fákat, és készülnek a kártevők elleni harcra /Fotó: Imre György/

– Arra lehet számítani, hogy nagyobb lesz a kártevő rovarok populációja, magasabb egyedszámok lesznek az áttelelt kórokozók miatt, de nyilván ezeket lehet kezelni – tette hozzá. A jelenlegi helyzetről szólva úgy fogalmazott, az elmúlt egy-két hétben történt meg az első rügyfakadás, kultúrától függően, tapasztalataik szerint a gyümölcsös rügyállománya jó, nem károsodott, a rügyfakadás üteme nem tér el a szokásostól. A szakember szerint teljesen normális, szokványos a mostani helyzet, a szokásos, átlagos éveknek megfelelően zajlanak a folyamatok, véleménye szerint egyedül a kajszi- és az őszibarack várható korábbra, a később fakadó kultúrák fejlődése a szokásosnak megfelelő.

Háztáji praktikák

Trencséni Ferenc a megyeszékhely kertvárosában, körülbelül 2 ezer négyzetméteren nevel almafákat. Ahogy ő fogalmaz, igazi „békebeli”, kemény húsú, édes-savanyú gyümölcsöket szüretelnek a családnak minden évben, és még eladásra is jut. Ő a metszés és faápolási munkák befejezése után a gombák elleni rezes permetezést alkalmazza, amit tavasszal, még a virágzás előtt elvégez. Gyerekeivel pár éve minden tavasszal kihelyeznek úgynevezett rovarszállókat (tenyérnyi fahasáb, ugyanekkora nádtekerccsel összekötözve) a kertben. Elmondása szerint ezekben a beporzást segítő rovarok tudnak megtelepedni. E mellett a tél beköszönte előtt a fák törzsére egy kartonlapot drótoz, amit később a hidegben egyesével átnéz. Amennyiben többségben kártevők telelnek alatta, akkor elégeti azokat, ha nem, akkor tavaszig meghagyja a rovarok számára védelmet biztosító lapokat a fák törzsein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában