Szemléletformálás

2020.03.16. 13:44

Helyi klímastratégia kidolgozására nyert támogatást Békés városa

Helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítására nyert 20 millió forintos támogatást a Zöld 14 Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődéséért Egyesülettel közösen a békési önkormányzat – tudtuk meg Kálmán Tibor polgármestertől.

P. G.

A projekt januárban kezdődött jövő év végig tart. A közeljövőben a Települési Klímavédelmi Kerekasztal első ülésén határozzák meg azok az előnyöket és hátrányok, mellyel a város rendelkezik. Ezután készül el Békés klímaszempontú helyzetértékelése, majd kidolgozzák a helyi és a vonzáskörzeten alapuló térségi szintű klímastratégiát.

A projekt kiemelkedő célja a lakosság, a közintézmények, a vállalkozói kör ismereteinek bővítése is, így számos interaktív, szemléletformáló programsorozatot is szerveznek majd. Kifejezetten a fiatal korosztály részére tanulmányi versenyeket, logó-, rajz- és fotópályázatot is kiírásnak. Ezen felül békésiek és a környező települések lakói folyamatosan tájékozódhatnak a rendezvényeken az éppen megalkotott, elkészült programelemekről, illetve arról, hogy ők maguk mit tudnak tenni a klímaváltozás csökkentése érdekében.

- A projekt megvalósítása során szempont, hogy a kormány országosan kialakított módszertanát alkalmazva haladjunk, tehát egyebek mellett olyan szempontok szerint dolgozzuk ki a klímastratégia, amellyel a zöldfelületek megőrzésére, illetve növelésére, a légszennyezés csökkentésére, az optimális energiafelhasználásra, valamint a minél hatékonyabb vízgazdálkodásra törekszünk.

Városunk környezetvédelmi szempontból viszonylag előnyös helyzetben van. A légszennyezettség nem számít magasnak, sok a zöldfelület, jó minőségű az ivóvíz. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket megtartsuk gyermekeinknek, unokáinknak. A klímastratégia 2050-ig fogja meghatározni a városfejlesztés, a várospolitika alapelveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában