tanácskozás

2020.03.13. 16:55

A gyermekvédelem tapasztalatairól egyeztettek Békésen

Az elmúlt év gyermekvédelemmel kapcsolatos feladatairól és problémáiról tartottak gyermekvédelmi tanácskozást Békésen, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak részvételével – tájékoztatta hírportálunkat a Békés megyei önkormányzat.

P. G.

Fotó: Janos Gazso

Mint a részletekkel kapcsolatban megtudtuk, az egyeztetésen a tavalyi év tapasztalatai kerültek a középpontba. A megjelentek legfontosabb következtetésként azt vonták le, hogy szükség van a rugalmas, illetve gyors együttműködésre és információáramlásra, vagyis arra, hogy a gyermekvédelem rendszerének tagjai minél éberebben jelezzék egymás felé, ha baj van egy gyermekkel.

A gyermekvédelmi tanácskozást egyébként jogszabályi kötelezettségnek eleget téve hívták össze, amelyen a teljesség igénye nélkül a helyi oktatási és nevelési intézmények, védőnők, rendőrség, pártfogók, valamint a gyámhivatal és a polgármesteri hivatal képviselői vettek részt. A megbeszélésen beszámoltak arról, hogy milyen esetek és problémahalmazok merültek fel az elmúlt évben, valamint számot adtak a jelzőrendszerben tevékenykedők együttműködéséről, kapcsolatáról. Bartyik Gitta, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Békési Tagintézményének munkatársa kiemelt témaként tájékoztatta a résztvevőket az iskolaérettség vizsgálatáról.

Megerősítették azt is, hogy a problémák komplexek, ugyanis az iskolai hiányzások, a gyermekek magatartás-problémái, valamint a szülői elhanyagolás egyre nagyobb hangsúlyt kap. A megállapítás továbbra is ugyanaz maradt a gyermekvédelmi jelzőrendszer szempontjából. A jelzőrendszer tagjai közötti együttműködés, az információáramlás és -megosztás a tagok között adott esetben gyorsabb segítségnyújtást eredményez. A jelzőrendszer kiváló együttműködését igazolja az is, hogy a hatósági intézkedésekhez kapcsolódóan egy év alatt másfélszeresére nőtt a családlátogatások száma, valamint a szociális segítő tevékenységek száma közel 200 esettel növekedett. Emellett megkétszereződött az óvodai, iskolai szociális segítő tevékenység, ami az ellátottak számával egyenes arányban növekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában