Beruházás

2020.02.09. 15:29

Tovább folytatódik a templom felújítása Békésen

Újabb beruházással folytatódik a patinás békési református templom felújítása. A 150 millió forintos állami támogatással megvalósuló fejlesztés részeként a teljes tetőcsere és a külső homlokzat rekonstrukciója is megvalósul.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

2017 decemberében a Tiszántúli Református Egyházkerület céltámogatást kapott a régióban található templomok felújítására, illetve újak építésére – nyilatkozta hírportálunknak az előzményekkel kapcsolatban Katona Gyula református lelkipásztor. Mint elmondta,

40 millió forintos önerőből korábban, mintegy három évvel ezelőtt már elvégezték a toronytest és kerengő rekonstrukcióját, de további beavatkozásokra is szükség volt. Ennek kapcsán kiemelte, a tető olyan állapotba került, hogy a felújítását nem lehetett tovább halogatni. Saját forrásból nem volt lehetőségük a nagy volumenű munkálatokat lefolytatni, csak a szükséges javításokat tudták megvalósítani.

– Az említett állami támogatásnak köszönhetően azonban elindulhatott az előkészítés és a konkrét beruházás is – tette hozzá. – A tervező gyakorlatilag szarufáról szarufára vizsgálta át a tetőszerkezetet, aminek során rengeteg repedt, törött palát talált, beázások ugyancsak nagy számban voltak észlelhetőek. Ezek ugyan a templom mennyezetén egyelőre nem jelentkeztek, de a szarufákat alaposan károsították. Már tavaly év végén megtörtént a csapadékvíz föld alatt történő elvezetésének kiépítése. Így a víz teljes egészében a Holt-Körös fedett, templom mögött húzódó egykori medrébe kerül.

A munkálatok már javában zajlanak a templomnál /Fotó: Imre György/

A munkálatok során teljesen cserélik a tetőpalát és az ereszcsatornákat, beleértve a palák alatti deszkázatot is. Emellett ugyancsak megújul a templomhajó vakolata. Az épület körül díszburkolatot alakítanak ki, emellett szeretnének parkosítani, egy sétányt padokkal kialakítani. Katona Gyula kérdésünkre elmondta, a beruházás a templombelsőt nem érinti, így az istentiszteleteket folyamatosan megtarthatják. A fejlesztés az időjárás függvényében április 30-ig fejeződhet be. Nem ez az egyetlen komoly beruházás a békési református közösség életében. Az egyházi intézmények hamarosan egy óvodával bővülnek a városban.

– A Magyarországi Református Egyház az úgynevezett óvodaprojektre kapott állami támogatást. Ennek a programnak a részeként új óvodák épülhetnek, valamint kisebb részben meglévő önkormányzati épületeket vásárolhatnak meg az egyházközségek. Országosan hatvan új óvoda létesülhet, a megyében két helyen, Békésen és Gyulán lesz ilyen beruházás. Békésen több mint 400 millió forintot fordíthatnak az új óvoda építésére, így a kevésbé korszerű önkormányzati ingatlanból átköltözhetnek a gyerekek.

A református általános iskola és gimnázium a településközpontban található, így korábban felmerült annak lehetősége, hogy ezen a városrészen épüljön fel az új óvoda. Katona Gyula javaslatára azonban a presbitérium úgy határozott, hogy a jelenlegi óvodától mintegy 200–300 méterre, a működő békési önkormányzati bölcsőde melletti rész legyen a beruházás helyszíne, megtartva ezzel a körzeti jellegét is a leendő új óvodának.

Az épület terve már elkészült, amely a helyi kötődésű Czira Roland munkája. A kivitelezői közbeszerzési eljárás a napokban kezdődik. Az óvoda épülete ezer négyzetméteres lesz és összesen négyezer négyzetméteres területen fekszik majd. Játszóudvar, sportszoba egyaránt várja majd az óvodásokat. Négy csoportban összesen száz gyermek elhelyezésére lesz lehetőség.

Több fejlesztés megvalósult

Mint arról korábban írtunk, a békési református templomot egyébként folyamatosan fejlesztik és korszerűsítik. A 2000-es évek elején megvalósult egy külső felújítás, valamint a templomhajó teljes körű javítása. Ezt követően megújult a templombelső, majd 2008-ban pótolták azt a két harangot, amelyet a II. világháború alatt a németek szállítottak el. Közben folyamatosan az egész épületben kialakították a fűtést, és korszerű kivetítőket helyeztek üzembe.

2018-ban adták át a felújított toronytestet, illetve tűzfigyelő erkélyt, ami ahogy korábban említettük, 40 millió forintos ráfordítással készült el.

A templom 1775-ben épült, bár végleges formáját és magasságát csak később nyerte el. Egykoron a kerengőig nyúlt az épület, amire 1905-ben emelték rá a ma is látható tornyot. A templom jelenlegi magassága 62,5 méter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában