Brexit

2020.02.07. 11:16

Még homályosan látják a jövőt a ködös Albionban élő megyeiek

Egyelőre keveset érzékelnek az Egyesült Királyságban élő Békés megyeiek a brexit hatásaiból. A hírportálunknak nyilatkozók jelenleg még kevés változást tapasztaltak, de néhány területen már van, ami másként működik, mint korábban.

Papp Gábor

A Brexit supporter holds a Union Jack flag in Parliament Square in London, England, on January 31, 2020. Britain's exit from the European Union, today at 11pm UK time (midnight in Brussels), comes more than three and a half years since the country's deeply polarising EU membership referendum, yet the moment brings to an end only the first stage of the Brexit saga, with the UK's future relationship with the bloc still to be negotiated. British Prime Minister Boris Johnson has insisted that the 11-month transition period, wherein arrangements continue practically unchanged, will not be extended past its December 31 expiration date and that a trade deal can be reached in that time. Critics argue that any such deal will have to be severely constrained in ambition to be negotiated in such a short period, and that workers' rights and other protections may be lost in the process. (Photo by David Cliff/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

– Egyelőre még sok mindent nem érzékelünk a Brexit hatásaiból, bár az is kétségtelen, hogy számos, jelenleg még kósza információ terjeng a hogyan továbbról – számolt be ­hírportálunknak tapasztalatairól Szabó Éva, aki 2010 óta él Angliában, és egyébként a közelmúltban egy nagyon rangos helyi elismerést is kiérdemelt a szigetországban. Mint a békési kötődésű, élelmiszeriparban dolgozó szakember elmondta, a legtöbb ellenőrizetlen információ arról szól, hogy miként változhat a font árfolyama, valóban csökkenni fog-e az értéke. Ugyancsak nagy kérdés, hogy milyen irányban mozdulnak el az albérletek és a lakások árai. Jelenleg azt jósolják, hogy mindkét területen emelkedés fog történni, ami nem kedvez a kint élő és dolgozó magyaroknak sem. Éva szólt arról is, hogy az eddigi vámmentes termékek után majd vámot kell fizetni.

Az Egyesült Királyság január 31-én éjfélkor hivatalosan elhagyta az EU-t /Illusztráció: AFP/

– A munkalehetőségek terén nem hiszem, hogy komolyabb átalakulástól kellene tartani. A helyiek kevésbé preferálják a fizikai munkát, éppen ezért továbbra is szükség lesz a külföldi munkaerőre – ecsetelte. – A bizonytalanság mindenesetre nagy mind az angolok, mind az itt élő külföldiek körében. Abban reménykedünk, hogy hamarosan tisztább képet kapunk arról, hogy a Brexitnek pontosan milyen hatásai vannak.

A szintén békési, de hosszú évek óta Angliában élő Klaudia hírportálunknak elmondta, a kilépés óta eddig sok változást nem érzékeltek.

– A családom és én már tavaly tavasszal megkaptuk a letelepedési engedélyt, amit most már kérhetnek a munkaadók felvételkor – tette hozzá. Kérdésünkre kiemelte, a lehetőség nem lett kevesebb, de biztosan több igazolás szükséges majd a munkaadók irányában, illetve útlevél az utazáshoz. Az ingatlanárakkal kapcsolatban saját tapasztalatairól kifejtette: a környékükön a lakások, házak ára vagy maradt a korábbi szinten, vagy minimális mértékben emelkedett.

Gábor és Kitti, illetve gyermekük majd tíz év után tavaly decemberben tért haza a ködös Albionból, bár ezt nem a Brexit miatt tették. Ennek ellenére nyomon követték a történéseket.

– Sokfélét hallott az ember a kilépéssel kapcsolatban, de biztosat senki nem tudott arról mondani, hogy akár a helyiek, akár az ott élők pontosan mire számíthatnak – ecsetelte a fiatalember. – Volt egy réteg, amely kifejezetten pártolta a kilépést egészen addig, amíg rá nem ­jöttek, hogy az mivel jár. Amint a következmények kezdtek világossá válni, akkor még közülük sem tartotta mindenki jó ötletnek a Brexitet.

Hozzátette, végül talán egészen jó tervet sikerült összeállítaniuk a briteknek, ugyanis az angol font nem gyengült tovább. Megerősítette, letelepedési engedélyt kellett kérniük a külföldieknek, de még sok minden tisztázatlan. Szerinte nem biztos, hogy mindenki maradni fog.

Letelepedett vagy előletelepedett

Az Egyesült Királyság január 31-én, pénteken éjfélkor hivatalosan elhagyta az EU-t. Az EU polgárai idén még keveset érzékelnek majd mindebből. A legfontosabb változás talán, hogy minden uniós polgárnak, aki meglévő jogainak csorbulása nélkül továbbra is az Egyesült Királyságban kíván tartózkodni, június 30-ig regisztrálnia kell a brit „EU Settlement Scheme” rendszerébe. Ha a jelentkezést elfogadják, letelepedett vagy „előletelepedett” státusszal fog rendelkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában