új képzési központ

2020.02.19. 13:44

Kétmilliárd forintos beruházás indult el Békéscsabán

Kormányzati támogatásból, egy több mint 2 milliárd forintos beruházás révén újabb képzési központot – benne több tanműhellyel – alakít ki a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) a Kétegyházi út 1. szám alatt, a volt regionális munkaerő-fejlesztő és képzőközpont épületében. A fejlesztés a következő tanév kezdetére érhet véget, az alapkövét szerdán helyezték el.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, összességében több mint 7 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, ami a BSZC-hez köthető, tehát minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a szakképzést megújítsák és a legjobbat nyújtsák. Hogy segítsék a helyi vállalkozásokat, minden tekintetben felzárkóznak az iparhoz, és nemcsak a jelenre, hanem a jövőre készítik fel a diákokat.

Hozzátette, a mostani, Kétegyházi úti, több mint 2 milliárd forintos beruházás főleg a Trefort Ágoston tagiskolához lesz köthető, de a többi tagiskola számára is előnyökkel jár a fejlesztés. A Kétegyházi úti képzési központban várhatóan 250-300 diák tanulhat. Fontosnak nevezte a pályaorientációt, hogy többen válasszák a szakképzést, ezért például együttműködési megállapodást kötöttek a Békéscsabai Tankerületi Központtal.

Mucsi Balázs, Pölöskei Gáborné, Herczeg Tamás, Uhljár Erik, a BSZC kancellárja és Szarvas Péter egy-egy mini helikopterrel /Fotó: Lehoczky Péter/

Kiss Mihály, a Trefort Ágoston középiskola igazgatója sorolta, hogy az épületrészben annak átalakítása, fejlesztése után milyen műhelyeket, termeket alakítanak ki: lesznek CNC, ipari automatika, szimulátoros programozó, lemezmegmunkáló, felületkezelő-galvanizáló műhelyek és termek. A képzési központban főleg a gyakorlati oktatás valósul meg, az elméleti oktatás marad az intézmény mostani épületében.

Elmondta, a képzési program összeállításakor főleg a Gyulára telepedő Airbus Helicopters igényeiből indultak ki, de az intézményből kikerülő diákokra más jelentős békéscsabai, Békés megyei cégeknél is számítanak majd, példaként említette a Linamart és a Csaba Metált. Bízik benne, hogy nő a Trefort Ágoston középiskolában tanulók száma, szerinte jelentős motivációt jelent majd a gyerekek és szüleik számára is az ösztöndíj.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, jelentős, az oktatást érintő fejlesztések valósulnak meg a városban a mostani, Kétegyházi úti beruházással, illetve azzal, hogy a Gyulai úton, a Szent-Györgyi Albert középiskola területén nyomdaipari tudás- és képzőközpontot alakítanak ki: előbbi a gépipart, a fémmegmunkálással foglalkozó cégeket, utóbbi pedig a nyomda- és csomagolóanyag-ipart segíti.

Elmondta, a városban jelen lévő cégek ugyancsak komoly beruházásokat hajtottak végre, továbbá az M44-es révén további befektetők érkezhetnek Békéscsabára. Mindez azt jelenti, hogy munkaerőre lesz szükség, a BSZC feladata az, hogy kapocs legyen a cégek és a munkaerő között. Szarvas Péter hozzátette: polgármesterként fontosnak ítéli, hogy rendeződött az önkormányzati tulajdonban lévő, de az üzemeltetésében eddig kérdőjeles Kétegyházi úti ingatlan sorsa, tiszta helyzetet teremtettek.

Minden területen megújul a szakképzés

A mostani fejlesztés jelképezi azt a folyamatot, ami a szakképzésben zajlik. A szakképzés megújul, mind szerkezetében, mind tartalmában, mind módszertanában; vannak olyan elemek, amiket el kell hagyni, vannak olyanok, amiket be kell építeni – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: fontos, hogy több gyermek válassza a szakképzést, ehhez pedig vonzóvá kell tenni, ezt célozza az ösztöndíjrendszer is.

Kiemelte: a BSZC mostani fejlesztése az önkormányzattal és a vállalatokkal való összefogásra is rámutat, a közel 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás a cégeket segíti, akik nemcsak mennyiségi, hanem minőségi munkaerőt kaphatnak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint a jogszabályi változások lehetővé teszik, hogy megújulhasson és magasabb szintűvé válhasson a szakképzés. A Kétegyházi úton 21. századi képzésekre nyílik majd lehetőség, a Békéscsabán és megyében megtelepedett és megtelepedni szándékozó vállalkozások felszívják majd a képzett munkaerőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában