Békés megye

2020.02.21. 17:25

Csökkent az ára, de még gyűjtik a papírt

Néhány hónapja jelentősen csökkent a papírhulladék felvásárlási ára, ami hosszú távon gondot jelenthet a szelektív hulladékgyűjtésben. A Békés megyei iskolákban és óvodákban azonban egyelőre változatlan a gyűjtési kedv.

Csete Ilona–Vásári Erzsébet

Tóth Lajos, a gyulai Tóth és Társa Recycling Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta, cégük a hasznosítható, nem veszélyes hulladék begyűjtésével, szelektálásával, értékesítésével és fuvarozásával foglalkozik immár 26 éve. Ügyfélkörükbe tartoznak különböző nyomdák is, akiktől a papírhulladék mondhatni legnagyobb tömegben keletkezik.

Beszámolója szerint a papír átvételi ára tavaly augusztustól kezdett rohamosan csökkenni hónapról hónapra, ma pedig már ott tart, hogy tizedannyit tudnak adni kilójáért, mint egy évvel ezelőtt. Mindez komoly gond elé állítja a hulladékfelvásárló cégeket, hiszen erre építették fel vállalkozásukat.

Fotók: Kiss Zoltán

Meglátása szerint a probléma ott kezdődött, amikor megszüntették azokat a koordináló szervezeteket, amelyek beszedték a termékdíjakat a csomagolóanyagokat előállítóktól, majd az ebből befolyó összeget támogatás formájában visszaadták a begyűjtőknek. Ezekből korábban több mint 79 milliárd forintnyi bevétel volt országszerte, ehelyett ma a támogatás 14 milliárd, de csak közszolgáltatók részesülnek belőle. Komoly nehézséget okoz továbbá az is, hogy a korábban legnagyobb felvásárlónak számító Kína 2018-tól már nem fogad be papírhulladékot Európából.

Véleménye szerint a termékdíj-törvény megváltoztatása jelentené a megoldást, amelynek hiányában a mára kialakult szelektívhulladék-gyűjtési kedv csorbulhat, hiszen kevesen lesznek azok, akik ingyen összeszedik és elviszik a megfelelő helyre az újrahasznosítható anyagokat. Az oktatási intézményekben való gyűjtéseket pedig nem csupán a környezettudatosságra való szemléletmód átadása miatt szervezik, hiszen a befolyt pénzből a gyerekek gyakran kirándulni mennek, vagy eszközöket, játékokat vásárolnak nekik, de vannak olyan szerény sorsú emberek is, akik eddig a csekély összegű segélyüket egészítették ki napi papírgyűjtéssel és leadással. Utóbbiak a felvásárlási ár csökkenése előtt havonta akár 40–60 ezer forintot is kereshettek ezzel.

Végül elmondta, a hulladékfelvásárló cégeknek a papírral ráadásul nem csak szállítási feladatuk van, hiszen azt telephelyükön válogatják szét, majd így viszik fajtától függően (vegyes, hullámpapír és szürke karton) belföldre vagy külföldre, ezért ha túlságosan lemegy az ára, már nem éri meg nekik az ezzel járó munka.

Tóth Lajostól megtudtuk, tizedannyit tudnak fizetni a papírért, mint tavaly ilyenkor

Bányai György, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. üzemvezető helyettese elmondta, néhány éve már nem foglalkoznak papírhulladék felvásárlásával, de az árak csökkenéséről ők is értesültek. Utóbbi meglátása szerint egyrészt a világ­piaci trendnek köszönhető, másrészt a nagy hulladékfelvásárló országok – főként Kína – visszalépésének, miszerint egy ideje sem papírt, sem műanyagot nem vesznek át.

Királyné Egri Mónika, a csabai Szigligeti Utcai és Kazinczy Lakótelepi Óvoda vezetője elmondta, intézményeikben évi két alkalommal – ősszel és tavasszal – szerveznek papírgyűjtést. Motivációként a gyerekeknek egyrészt a gyűjtés célját nevezik meg (a befolyt pénzből már vásároltak felszerelést a fejlesztő szobájukba és óvodai székeket is cseréltek már belőle), másrészt a legtöbb papírt behozó csoport a mérlegelés után egy tortát is kap.

Az iskolákban töretlen a gyerekek lelkesedése

Közeleg a tavaszi papírgyűjtések időszaka, amikor az orosházi általános- és középiskolák gyermek és diákönkormányzatai meghirdetik: mindenki kösse össze és vigye a gyűjtőhelyre a papírkötegeket. Az intézmények a befolyt összeget általában jutalomkönyvek, napközis csoportok játékainak beszerzésére, kirándulásaik fedezetére és rendezvények finanszírozására fordítják, míg a gyerekek a saját zsebpénzük gyarapítására.

– Tavaly már csökkent az átvételi ár – tudtuk meg egy gyűjtéssel évtizedek óta foglalkozó pedagógustól, akinek az a tapasztalata, az utóbbi években tapasztalt emelkedés 2017-ig tartott. – Tíz éve két forintot adtak kilójáért, sőt, ingyen akarták átvenni. Aztán elkezdtek igazán kedvező árakat is ajánlani a felvásárlók, majd tavaly a csúcshoz képest már nyolc forinttal olcsóbbá vált, így tizenöt forintot kaptunk a papír kilójáért. Úgy tudom, erre az évre is csökkenést jósoltak, ám ha szerencsénk lesz, még tavasszal is adnak ennyit érte – tette hozzá a pedagógus, akinek az iskolájában változó mennyiség (12–17 tonna) között mozog a kicsik, nagyok és szülők összefogásával begyűjtött mennyiség. Az ingadozás oka, hogy kevesebb a nyomtatott sajtó és a tanulólétszám is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában