extrém munkák

2020.02.20. 11:14

Biztonságot teremt a gyomaendrődi cég

Szó szerint életek függnek a munkájuktól, pedig nem az orvosi pályán és még csak nem is az egészségügy területén végez tevékenységet az a gyomaendrődi cég, amely többek között magasban dolgozók munkabiztonsági felszerelését állítja elő. A város legnagyobb adózói közé tartozó Skylotec Hungary Kft. nagy volumenű termelési növekedést tudhat maga mögött, amit az ütemezés szerint ebben az évben tovább folytatnak.

Balázs Anett

A két, összesen 3600 négyzetméteren elterülő csarnokban mintegy 220 fő dolgozik napi két műszakban. Nem volt ez mindig így – avat be az előzményekbe Vodova János ügyvezető igazgató.

Vodova János ügyvezető igazgató

– 2006-ban egy német cég leányvállalataként alakultunk, mindössze 26 fővel kezdődött a termelés. 2009-ben épült meg az egyik 1800 négyzetméteres, majd 2012-ben a második ugyanilyen méretű csarnok. S ezzel együtt a gépi beruházás is folyamatosan növekedett. Utóbbi köszönhető annak is, hogy a könnyűipari piacot kiszolgáló szakmai képzések javarésze megszűnt, azaz cipészek, szabók ma már nem kerülnek ki az iskolapadból. Természetesen vannak még kézi vezérlésű, nem automata gépek, de többségében önvezérelt, programozható készülékekkel dolgozunk, melyek értéke egy középkategóriás gépkocsi árának felel meg – árulta el Vodova János.

Minden egyes munkafolyamat magas fokú precizitást igényel /Fotók: Szilágyi Viktor/

Százas nagyságrendű a társaság által gyártott modellek száma, melyek két nagyobb csoportra oszthatóak. Így vannak a klasszikus, magasban dolgozó alpinistáknak – mind hídépítő, házépítő szakembereknek – készülő, biztonsági célt szolgáló derékövek, valamint készülnek az ipari alpinisták által használatos, úgynevezett beülős hevederek és azok kiegészítői. Mindezek mellett van még egy főbb termékcsoport, amely a manapság divatos, úgynevezett via ferrata (előzetesen felszerelt hegyi túraútvonal) teljesítéséhez szükséges biztonsági eszközök előállítását jelenti.

– A biztonság a legfontosabb szempontunk, hiszen szó szerint életek függnek a tevékenységünktől. Ennek megfelelően nagyon szigorú minőségbiztosítási rendszernek teszünk eleget, rengeteg adminisztrációs folyamatot igénybe véve. A dokumentumokat minden egyes tételnél tíz évre visszamenőleg meg kell őriznünk, feltüntetve azt is, hogy ki, hol, milyen időpontban vett részt a gyártásban. És természetesen mi is azokat a termékeket dolgozzuk fel, amelyek már ellenőrzöttek, és ez tanúsítvánnyal igazolt. Ezt már teljesen természetesnek vesszük, hiszen itt egyetlen hiba végzetes következményekkel járhat – fogalmazott Vodova János.

A külföldről érkező, ott zuhanáspróbának alávetett darabok gyártásánál még az öltések száma, nagysága is előre, laboratóriumokban kalkulált és meghatározott, attól eltérni nem lehet. A kikerülő produktumok minőségét több fázisban, folyamatosan ellenőrzik, majd mikor becsomagolva útra készek a termékek, még szúrópróbaszerűen azokat is megvizsgálják.

A 3600 négyzetméteren elterülő csarnokban mintegy 220 fő dolgozik napi két műszakban

A cég az elmúlt 14 esztendőben évente átlagosan tíz százalékkal növelte a volument, 2019-ben mintegy 3 milliárd forint termelési forgalmat bonyolítottak le. Az ügyvezető elmondta, ezt a trendet a jövőben szeretnék folytatni. Vodova János hangsúlyozta, mindez köszönhető a munkatársaknak, akik között akad olyan is, aki már a kezdetek óta velük van. Egy személy kivételével a munkavállalók helyi lakosok. Az értékesítést a német anyacég végzi, Gyomaendrődről hetente egy kamion indul annak logisztikai raktárába, ahol szortírozzák és tovább szállítják a megrendelőkhöz.

A tűzoltók is használják

A cég által gyártott hevederek a magasban vagy éppen a mélyben dolgozóknak nélkülözhetetlenek. Számtalan olyan munkahely van, ahol ilyen védőeszköz nélkül tilos dolgozni. Ugyanezen eszközöket használják az alpinisták, a hegymászók, a barlangászok vagy például a tűzoltók is. A Skylotec Kft. biztosítókötelei például a német tűzoltóságnál is megfordulnak.

Gyártanak még olyan zuhanáscsillapító kötelet is, amelyet poliészter szálakból, többszörösen kiszámított képlet alapján fonnak össze. A speciális kötél legfontosabb tulajdonsága, hogy rugalmas, de lassan nyúlik. Úgy tudja átvenni funkcióját az őt körülölelő borításból, hogy az esés következtében elszakadnak az előre kiszámított varrások, ennek köszönhetően egy, tíz méter magasból lezuhanó ember esetén 90 százalékban csökkenthető a rántás és ezáltal a gerinc terhelése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában