műhelyfoglalkozás

2020.02.28. 19:44

Az év séfje főzött Békéscsabán, a CsabaParkban

A pár éve az év séfjének választott Barna Ádám tartott műhelyfoglalkozást, workshopot pénteken a CsabaPark éttermében a békéscsabai vendéglátóhelyek vezetőinek, szakembereinek a Békéscsabai Turisztikai Egyesület szervezésében. Öt ételt készített modern módon, amelyek egy menüvé is összeállhatnak: disznósajtot, krumplilevest, töltött káposztát, zöldbabfőzeléket, paradicsomos káposztát.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

A pár éve az év séfjének választott békési-mezőberényi származású Barna Ádám, a Dining Guide-nál a legjobb tíz közé került fővárosi St. Andrea Restaurant szakembere elmondta, a turisztikai egyesülettel való együttműködés jegyében tartott workshopot. Hozzáfűzte, nem az adott étel, a recept a legfontosabb. Hanem megmutatni azt, hogyan nyúlnak a csúcsgasztronómiában egy-egy hagyományos ételhez, és az hogyan jelenhet meg egy vidéki vendéglátóhelyen, megtartva a jellegét.

Herczeg Tamás és Opauszki Zoltán beszélt a gasztroturizmusról

Az együttműködés keretében emellett keresik az élő tradíciókat, feltérképezik a város és a környék gasztronómia értékeit. Egy kiadvány megjelentetésében gondolkodnak, ami segítheti az éttermeket, valamint a városba érkező vendégek, turisták magukkal is vihetik az ételeket bemutató kiadványt. Barna Ádám szerint a csabaiság főleg a disznótoros, valamint a nemzetiségi ételekben jelenik meg, példaként hozta fel a brindzás haluskát.

Fotók: Imre György

Paprikás sertésfej, savanyított zöld gyümölcsökkel (azaz disznósajt); burgonyaleves kolbásszal és tojással; langyos nyári töltött káposzta (sovány sertéslapockából, édes káposztából, szobahőmérsékleten frissítő fogás lehet); kovászolt zöldbab, csabai kolbásszal töltött sertésszűzzel (azaz zöldbabfőzelék); paradicsomos káposzta füstölt császárhússal – ezt az öt, egy menüvé is összeállítható ételt hozta el Barna Ádám az érdeklődőknek.

Hangsúlyozta, egy vendég mindig élményt kap egy étteremben, csak nem mindegy, milyet. Példaként hozta fel, egy sült kolbász kenyérrel úgy tűnhet, mindenhol egyforma, de nem: kérdés, a kolbász frissen készült vagy melegített, a kenyér ropogós vagy zacskós, előre szeletelt. Kiemelte: ha például a kolbász készítésénél megvan a gondosság, akkor annak az ételkészítés egészében szintén meg kell jelennie. Fontos az alapanyagok minősége és a megfelelő technológia kiválasztása.

Jelmondata, hogy az egyszerű mindig bonyolult, az egyszerű mindig a legnehezebb. Azt is elmondta, hogy nem kell kitalálni újabb és újabb ételeket, nem kell azokat a felismerhetetlenségig újragondolni. A meglévő ízélményekből kell nagyot alkotni, úgy, hogy az étel megtartsa a jellegét. Megosztotta azt is: a magyar rusztikus paraszti konyha, jellemzően sok paprikával, de nem igaz, hogy nem használ zöldségeket, elég csak a főzelékek sokaságára gondolni.

Közös gondolkodás az éttermekkel

Békéscsaba a gasztroturizmus területén kaphat főszerepet a jövőben, ezért fontos, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek kínálata még magasabb színvonalú legyen – mondta Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a turisztikai egyesület elnöke. Hozzátette: az üzemeltetőkkel is közösen gondolkodnak és azon dolgoznak, hogy fogyaszthatóvá tegyék a csabai konyhát; ehhez tud hozzájárulni az együttműködés jegyében Barna Ádám. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hiába azt mondta: lehet, hogy azonos recept alapján készülnek az ételek, mindegyik különböző, mindegyiknek lelke van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában